Haaisoortengroep
Haaisoortengroep

Haaisoortengroep

1 Leden

Zaaghaai

Dit is een groep van haaiensoorten met lange ‘zaag’-vormige snuiten die als randje een mooie rij tanden bezitten. Deze gebruiken ze uiteraard om hun prooi te ontmantelen. Deze haai komt voornamelijk voor in diepten rond 40 meter, maar gaan soms tot bijna een kilometer diep. Als zwemmer echter hoef je niet bijzonder bang te zijn voor deze zager. Bovendien wordt hij niet langer dan 1.7 meter, in vergelijking met andere haaien een kleintje dus!

image

Veel mensen kennen de zandtijger (Carcharias taurus) als grote haaien die je ziet als je een diertuin met aquarie bezoekt. De Engels/Australische bijnaam voor deze haai is grey nurse shark. Soms wordt dit vertaald als grijze verpleegsterhaai. Een verwarrende naam want deze haai behoort niet tot de verpleegsterhaaien (Ginglymostomatidae). Zandtijgerhaaien zijn te vinden in warme wateren over de hele wereld. De zandtijgerhaai groeit tot ongeveer 3 m lang en kan tot 160 kg wegen. Het zijn de verscheurend uitziende tanden die de aandacht van mensen trekken. Ze hebben drie rijen lange, scherpe, puntige tanden die dreigend uit de mond van de haai steken. Ondanks dat ze er zo angstaanjagend uitzien, zijn de tanden ontworpen om kleine, gladde prooien te vangen, zoals vissen en inktvissen.

image

De zwartpunthaai (Carcharhinus limbatus) is wijdverspreid door de tropische en subtropische ondiepten van de wereld. Het dankt zijn naam aan de zwarte punten en franjes aan zijn vinnen en staart. Over het algemeen is de zwartpunthaai redelijk klein en meten ze minder dan 1,6 m, grotere exemplaren kunnen oplopen tot 3 m en wegen meer dan 100 kg. Ze mogen dan wel minder groot zijn dat compenseren ze in energie, vaak kan je de zwartpunthaai zien uit het water springen wanneer het op vis jaagt. Zwartpunthaaien worden door hun omvang over het algemeen niet als zeer gevaarlijk beschouwd voor de mens. Maar het zijn frequente aanvallers, die het hoogste percentage van de aanvallen van haaien in Florida vormen. Tot nu toe zijn 41 aanvallen van de zwartpunthaai geregistreerd, waarvan er één dodelijk was.

image

Kathaai

De kathaai (Scyliorhinus stellaris) behoort tot de familie van Kathaaien. Het is geen grote haaiensoort; ze worden meestal tot 1 meter lang en wegen 5-10 kilo zwaar. Soms worden deze haaien ook wel aangeduid als hondshaaien.

De kleur van de kathaai varieert van grijsgeel tot grijsrood. hij heeft heel veel kleine, donkere vlekken en een aantal grotere vlekken op de rug en de vinnen. Zijn buik heeft een lichte kleur zonder vlekken. Zijn twee rugvinnen zijn tamelijk klein. De eerste rugvin zit tegenover of achter de buikvinnen. De staart heeft een zeer kleine onderste lob: de kathaai is een echte bodembewoner. Wegens zijn vlekken wordt deze haai ook wel de grootgevlekte kathaai genoemd, de hondshaai wordt dan de kleingevlekte kathaai genoemd.

De haai heeft 5 kieuwspleten en, net als bijvoorbeeld de stekelrog, spuitgaten voor de ademhaling voor als hij op de bodem ligt. Die spuitgaten zijn klein, maar wel goed te zien. De kop is vrij massief. Zijn snuit is afgeknot en hij heeft grote neusgaten. Deze neusgaten vormen een plooi die de bek niet bereikt. Deze haai heeft kleine tanden met 3 snijpunten, die in 4 rijen staan.

Leefomgeving
Deze kathaai leeft voornamelijk in minder diepe zeeën boven een zanderige of modderige bodem. Daar zoeken de haaien naar voedsel. In de Noordzee komen ze vrij algemeen voor, maar de haai vermijdt het ondiepe kustwater. Het is opvallend hoe ver ze kunnen zwemmen; exemplaren die in de Noordzee gevangen en gemarkeerd zijn werden later tot aan de Canarische Eilanden teruggevonden.

Voedsel
De kathaai voedt zich voornamelijk met kreeftachtigen, schelpdieren en pieren. Af en toe eet hij vis, zoals zandspiering en jonge haring. Hij jaagt vooral 's nachts. Met behulp van elektrische oriëntatie sporen ze hun prooi op in de bodem. Hiernaast eten ze ook dode vissen en allerlei soorten afval. Hij heeft voor het bijten van zijn prooien een flexibele bovenkaak. Deze kan hij naar voren bewegen, zodat hij zijn bek kan vergroten.

Relatie tot de mens
Door Nederlandse vissers worden regelmatig dit type haaien aangevoerd, het merendeel van buiten de 12-mijlszone. In Nederland wordt echter niet doelgericht op deze soort gevist. In het (Engelse) Kanaal gebeurt dat wel. De filet van deze haai wordt vaak als 'zeepaling' of 'zalm' verkocht. Ook wordt hij wel als aas gebruikt. De kathaai is echter niet van groot economisch belang.

image

De stierhaai (Carcharhinus leucas), Atlantische grondhaai of Zambezi haai, wordt door velen beschouwd als de meest gevaarlijke haai van allemaal. Het lijkt echter niet de reputatie van de grote witte en tijgerhaaien te hebben gekregen. Er zijn verschillende redenen waarom deze haai als bijzonder gevaarlijk wordt beschouwd, inclusief zijn fysieke eigenschappen. De stierhaai is een grote krachtige haai die tot 3,5 m lang en tot 318 kg weegt. Het dankt zijn naam aan zijn platte snuit en gestroomlijnde bouw samen met zijn vechtlustige karakter.

image