Wat eten we vandaag & recepten delen
Wat eten we vandaag & recepten delen

Wat eten we vandaag & recepten delen

212 Leden
5 w ·Vertalen

Aardappel-baconschotel met courgette


50 min bereiden

4 personen

472 kcal/pp

Ingrediënten

1 pot Aardappel Anders bacon-ui
600 g kruimige aardappelen
100 g bacon (vleeswaren)
1 snufje zout
1 courgette
2 rode paprika's
75 g geraspte Jong belegen kaas
1 ovenschaal (18 x 28 cm)

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Aardappel-baconschotel met courgette op tafel.

Kook de aardappelschijfjes in water met een beetje zout in 8 min. net gaar. Giet ze af en laat goed uitlekken.
Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C. Maak in de ovenschaal lagen van de aardappelschijfjes, courgette, bacon, de helft van de paprika en ¾ van de Aardappel Anders.
Leg er de rest van de paprikaringen op en schenk de rest van de Aardappel Anders erover. Bestrooi met de kaas.
Bak de aardappelschotel in de voorverwarmde oven in 35 min. goudbruin en gaar.

Tip! Maak het gerecht al een dag eerder. Om de schotel op te warmen, zet je hem nog 20 min. in een oven van 180 °C.

Voedingswaarde per portie Eenheid
Energie 472 kcal
Koolhydraten 40 g
Eiwitten 17 g
Vet 26 g

image

Risolles met gehakt

Ingrediënten:

Flensjes:
1 kilo tarwebloem
3 grote eieren
2 a 3 glazen water (of meer)
2 eetlepels olie
½ tl zout

Vulling:
1 kilo gehakt
1 grote ui (of 2 minder grote, dat kan natuurlijk ook)
2 tot 4 teentjes knoflook
3 lente ui (1 bosje bij de winkel zijn er 6 dus gooi ik er 6 in)
4 rawits zonder pitjes (dat zijn van die rode pepers)
1 wortel (zo’n hele grote) Bosje peterselie
Half potje erwtjes (geen idee wat je daarna met die andere helft nog zou moeten doen) 3 runder bouilonblokjes (verkruimelen, worden je vingers lekker vies plakkerig van)
2 tl nootmuskaat
2 tl ketoembar (moest ik ook opzoeken en is dus Koriander)
2 el maizena (mengen met een beetje water tot een papje)
3 glazen melk (of zo’n groot pakje, of 2 van die kleine pakjes)

Boter (om de ui, knoflook en gehakt mee te bakken)
Eieren (ongeveer 4 ofzo om mee te paneren maar dat ligt eraan)
Paneermeel (1 of 2 van die doosjes)
(zonnebloem) olie om de risolles in te bakken.

Je kunt ook alles door 2 delen voor ongeveer 15/20 mooie risolles, bij mij waren de eerste paar keer mislukt dus daarom had ik meer dan genoeg over om te oefenen. Ik heb ook nadat het gehakt gebakken was deze in een vergiet uit laten lekken en terug in de pan gedaan ivm de hoeveelheid vet.

De vulling maken:
De wortel raspen of in kleine blokjes snijden, de Ui, knoflook en peterselie snipperen, de lenteui in kleine ringetjes snijden en de rawits fijn snijden.
Boter in de pan, ui erin tot deze gaat glanzen, dan de knoflook erbij en even roeren. Het gehakt erbij gooien en als deze bijna gaar is de wortel, lenteui en peterselie erbij en even laten garen.
Erwtjes erbij, bouillonblokjes en de rawits, nootmuskaat en ketoembar erbij tot alles er gaar uitziet, vervolgens melk erbij en blijven roeren totdat de melk een beetje gaat borrelen. Dan de maizena erbij en door blijven roeren totdat het een soort van papje wordt, misschien nog een beetje zout erbij.
Het is klaar als het er smeuig uitziet, kan eventueel na het afkoelen in de ijskast gezet worden en de dag erna afgemaakt worden.

De flensjes maken:
Van 1 kilo krijg je ongeveer 50/60 flensjes zeggen ze dus even uitrekenen hoeveel je nodig hebt en de hoeveelheid aanpassen. (ik heb de 1e keer veel nodig gehad ivm een hoop mislukte flensjes, nu gebruik ik zo'n flensjes-maker ding, superhandig)
Doe alles in een kom, roer met een garde tot het een mooi dun papje is, giet eventueel alles nog eens door een zeef in een andere kom zodat er geen klontjes inzitten.
Vet de pan in met een beetje olie op keukenpapier, giet er wat beslag in en maak een flensje.
Probeer de flensjes zo dun mogelijk te maken, je hoeft ze niet om te draaien. (als het beslag nog iets te dik is voeg dan nog een beetje melk of water toe en mix nog een keer)
Stapel de flensjes op een bord op elkaar totdat je er genoeg hebt, laat nog een beetje van het beslag over om straks tijdens het vouwen als “lijm” te gebruiken.

Het vouwen:
Doe wat paneermeel op een bord en vul een kommetje of klein bord met 2 geklutste eieren.
Pak een flensje en leg wat van de vulling (1,5 lepel) op de kant waar je voor staat (niet het midden), vouw het flensje dicht als een enveloppe (gebruik een beetje van het beslag om hem dicht te lijmen).
Leg de risolle in het bakje met ei en zorg dat deze rondom volgekliederd is, rol hem daarna door de paneermeel en leg hem op een platte schaal.
Je kunt ook eerst alle flensjes dichtvouwen en al op een schaal leggen en daarna een voor een paneren omdat je vingers nogal plakkerig gaan worden hierbij, ligt eraan wat je leuker vind.
Je kunt ze eventueel ongebakken in aluminiumfolie inpakken (3 tot 6 bij elkaar) en in de vriezer leggen en haal ze de avond voordat je ze wil bakken er weer uit.

Het frituren:
Giet wat zonnebloemolie in een hoge pan en zodra deze op temperatuur is leg dan de risolles (ongeveer 3 stuks per keer) in de pan, draai ze enkele keren rond totdat ze bruin beginnen te worden. (let op, dit kan best snel gaan maar dat ligt aan hoe hoog het vuur staat)
Haal ze dan uit de pan leg ze vervolgens op wat keukenpapier voor het uitlekken.
Leg alle mislukte apart om op je werk uit te delen en hou de rest voor jezelf, lekker met wat Lontong en satéhsaus of gewoon koud met wat chilisaus.

image