'Hugo de Jonge noemde de huidige epidemie „in toenemende mate een epidemie van niet-gevaccineerden”'.

Afgelopen vrijdag was de nieuwe Oostenrijkse bondskanselier Schallenberg de eerste die de oorlog verklaarde aan de niet-gevaccineerden. Binnenkort gaan die in harde lockdown. Zij mogen dan nog slechts hun huis verlaten voor noodzakelijke boodschappen. Verder zijn ze aan huis gekluisterd. Niet sporten. Niet wandelen. Niet luchten.

De Jonge doet deze oorlogsverklaring aan de Nederlandse ongevaccineerden hier vandaag in -exact- dezelfde woorden die Schallenberg gebruikte. Wat de maatregelen zijn is nog niet duidelijk, maar hem kennende belooft het weinig goeds.

In weerwil van het RIVM en 'zijn' communicatiedeskundigen (die hem er al lange tijd voor waarschuwen dat hij zichzelf met zijn voortdurende confrontatie in de voet schiet) kiest De Jonge bewust voor de frontale aanval op de laatste ongevaccineerden. Dit op de dag dat duidelijk wordt dat het aantal gevaccineerden nauwelijks nog toeneemt. Drang en dwang werken hier niet.

Daarnaast hebben meerdere deskundigen de laatste dagen in diverse dagbladen hun bezorgdheid geuit over de harde koers van De Jonge. Enerzijds omdat het -behalve toenemende polarisatie en het gevaar voor een bredere maatschappelijke onrust- niets oplevert. Anderzijds omdat de échte oorzaak van de problemen (nu het leeuwendeel gevaccineerd en het aandeel gevaccineerden in de ziekenhuizen groeiende is) ligt in het -voor Europese begrippen- uniek lage aantal IC-bedden ligt.

De Jonge, Kuijpers en Gommers weigeren die capaciteit aan te pakken. Zij verkiezen de oplossing van vrijheidsbeperkende maatregelen en voor de strijd tegen de niet-gevaccineerden.

God mag weten waarom deze Hugo de Waanzinnige zijn gifpijlen vanaf het begin heeft gezet op de niet-gevaccineerden. Door in te zetten op een toereikende beddencapaciteit was de tweespalt die hij creëert niet nodig geweest. Zeker niet in een land met welhaast de grootste vaccinatiebereidheid ter wereld.

Met een toereikende beddencapaciteit en een normaal handelende Hugo de Jonge had een ieder op een afgewogen manier zijn besluit kunnen nemen over wel of geen vaccinatie. In de wetenschap dat iedere burger, ondanks vaccin, leefstijl of gevaarlijke sport opgenomen wordt. Dat is vrijheid, dat is solidariteit. Deze minister, zo is wel duidelijk, heeft daar lak aan.

Ik sluit mij 100% aan bij de tekst van deze vitaliteitscoach, Felix Tangelder, die ik op LinkedIn tegen kwam.