Waarom petities en demonstraties tegen iets ... juist het tegenovergestelde doen!

Zie je jezelf ook elke dag blootgesteld aan slecht nieuws dat je naar beneden haalt?

Twitter, Facebook en je favoriete nieuwsgebieden op internet hebben zich allang onderworpen aan de strekking (ik wilde bijna "terreur" schrijven) van de mainstream. Tenminste als het gaat om het verspreiden van negatieve informatie.

Natuurlijk worden alle online kanalen ook gebruikt om negatieve onthullingen onder de mensen te verspreiden. Als we ons er niet bewust tegen beschermen, worden we allemaal dagelijks overspoeld met negatief nieuws uit de mainstream. Terreur, oorlogen, willekeur van de autoriteiten, natuurrampen. Helaas niets nieuws in het nieuws - maar wat roept dit alles eigenlijk bij ons op?

Geen moeilijke vraag: in de regel zijn wij de eersten die geraakt worden – en dan negatief. Wie reageert er niet automatisch negatief op negatief nieuws? Onze psyche is meestal automatisch ontworpen om onze emoties aan te passen aan het externe beeld. Dat is tenminste waar we altijd voor zijn "geprogrammeerd".

OK, maar wat gebeurt er als het negatieve nieuws ons zo 'raakt'? We reageren verontwaardigd en handelen meestal spontaan. Maar hoe?

Onze perceptie wordt overspoeld met problemen, acute dilemma's, onrechtvaardigheden, gekwelde beelden - vooral uit de bio-industrie -, conflicten en oorlogen. Waarom is dat zo? Goede vraag. De wereld is eigenlijk altijd goed EN slecht geweest.

Waarom negativiteit nog steeds hoogtij viert en ons de indruk geeft dat de meeste dingen in deze wereld slecht zijn, is geen toeval – maar het is zeker een ander complex onderwerp dat we hier niet expliciet willen behandelen. Feit is dat de mogelijkheden van negatieve beïnvloeding overal in volle gang zijn en dat we er constant mee 'te maken' hebben.

Dus wat gebeurt er? Het nieuws bereikt ons en veroorzaakt verontwaardiging. We moeten iets TEGEN doen. Hoe doen we dit?

Interessant is dat er tal van manieren zijn om dit te doen: petities, demonstraties, oproepen, collectieve "opwinding" in speciaal voor dit doel opgerichte Facebook-groepen, enz.

Deze faciliteiten lijken precies op het juiste moment te komen en we kunnen enerzijds stoom afblazen en anderzijds iets "verstandig" doen tegen misstanden.

Terwijl we verontwaardigd zijn, spreken PREPARED petities al tot onze zielen. Ze koppelen statusbeschrijvingen aan kant-en-klare oplossingen. Als ik door de petitieplatforms blader, vind ik veel meer manieren om boos te worden over dingen waar ik nog niet eens van af wist.

Deze petities, die om praktische redenen in groten getale online plaatsvinden, worden meestal ingeleid met oproepen als "Stop...", "Voorkom...", "...maak... een einde aan". Een probleem waar we vaak niet van op de hoogte waren, verontrust ons en als we er eenmaal van op de hoogte zijn, kunnen we spontaan onze naam, postcode en e-mailadres onder de klacht zetten. "Oeps," wij zijn tenslotte OOK tegen.

Ik heb tot nu toe veel energie gestoken in deze petities. Omgaan met negatieve dingen en constant aandacht besteden aan deze dingen. Ik heb geen onderscheid gemaakt of ik VOOR of TEGEN iets ben. Als er iets misging in de wereld, was ik er automatisch tegen. Wat nog meer?

Zijn er verschillen in petities of demo's?

Die zijn er natuurlijk wel, maar qua strekking niet vaak genoeg. Als zich een negatieve situatie voordoet, is 90% van de petities bedoeld om actie TEGEN iets te eisen. Kijk eens bij Avaaz, Campact & Co. Daar vind je een hoop grieven met oproepen tot actie om iets TEGEN te doen... praktisch niets anders. Ik wil niet uitsluiten dat sommige indieners het onbedoeld zo formuleren ... sommigen denken er misschien niet eens over na en handelen uit een reflex.

Hetzelfde met demonstraties: “Stop Merkel/kernenergie”, “tegen TTIP” … enz. Er is altijd een TEGEN iets en roept tegelijkertijd op tot emotionele mobilisatie. Je rent de straat op, raakt opgewonden, bekeer je … een negatieve bodemloze put. Je zou het ook een kruitvat kunnen noemen.

(tekst gaat verder in de commentaren)