18:43

In tal van steden nemen de autoriteiten vandaag maatregelen om eventuele problemen snel de kop te kunnen indrukken. De gemeente Sittard-Geleen heeft een noodverordening ingesteld die maandagmiddag inging en geldt tot en met volgende week maandag. De gemeente Gilze en Rijen heeft een noodbevel uitgevaardigd voor de bebouwde kom van Rijen. Dit noodbevel geldt tot dinsdag 04.30 uur. Hiermee wil de gemeente onlusten voorkomen. De gemeente heeft aanwijzingen dat relschoppers maandagavond naar Rijen willen komen.

De gemeente Breda heeft eveneens voor een aantal wijken een noodverordening ingesteld, waaronder Centrum en Tuinzigt. ,,Met afschuw heb ik gekeken naar de beelden van de rellen in ons land, en helaas ook in onze stad. Met gezond verstand is niet te begrijpen dat deze relschoppers hun eigen stad vernielen, daarbij geweld gebruiken en angst zaaien", aldus burgemeester Paul Depla.

De gemeente Haarlem roept ouders op hun kroost binnen te houden. ,,Op basis van signalen tot oproep van illegale samenscholing en rellen op verschillende locaties in Haarlem roep ik met klem op hier geen gehoor aan te geven. Gebruik je gezonde verstand, bij overtreding loop je het risico op een boete en een strafblad. Ook ouders roep ik met klem op om hun kinderen thuis te houden. Bij verstoring van de openbare orde wordt direct ingegrepen", aldus burgemeester Jos Wienen van Haarlem.