DARPA HYDROGEL
In een poging om de aanhoudende pandemie van het Wuhan-coronavirus (COVID-1 te bestrijden, financiert het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) de ontwikkeling van een implanteerbare biochip die volgend jaar kan worden ingezet. De chip zou een experimenteel nieuw vaccin kunnen inzetten, gezamenlijk ontwikkeld door Moderna en de Amerikaanse overheid, dat het menselijk DNA zou kunnen veranderen.

De chip en het vaccin bouwden voort op een doorbraak van de toenmalige Harvard University-professor en uiteindelijke mede-oprichter van Moderna Derek Rossi in 2010. Bij zijn ontdekking, die volgens de nu gepensioneerde wetenschapper puur per ongeluk tot stand kwam, beweerde Rossi dat hij een manier om messenger ribonucleïnezuur (mRNA) te "herprogrammeren" - de moleculen die genetische instructies bevatten voor celontwikkeling in het menselijk lichaam.

De belofte van Rossi's doorbraak was zodanig dat het hem in staat stelde om Moderna samen met private equity-onderneming Flagship Pioneering op te richten. Het bedrijf trok toen bijna een half miljard dollar van de federale overheid aan om te beginnen met de ontwikkeling van vaccins met behulp van de nieuwe technologie.


'Biochip kan worden gebruikt om vaccin in te zetten'

In een voorlopig rapport van afgelopen juli, gefinancierd door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en de National Institutes of Health (NIH), bleek het mRNA-1273-vaccin van Moderna “anti-SARS-CoV-2-immuunreacties te hebben geïnduceerd in alle deelnemers en er werden geen beperkende veiligheidsproblemen vastgesteld.”

Desondanks is een obstakel voor de inzet van Moderna's vaccin de wijze van toediening. Terwijl Moderna zijn eigen systeem ontwikkelt, is het onwaarschijnlijk dat het op korte termijn goedkeuring zal krijgen van de Food and Drug Administration (FDA). Ga naar Profusa, die een biochip op nanoschaal ontwikkelt die symptomen van een infectie kan detecteren.

De biochip van Profusa is gemaakt met behulp van een technologie genaamd "hydrogels" die een product was van het "In Vivo Nanoplatforms" (IVN) -programma dat DARPA's Biological Technologies Office (BTO) in 2014 lanceerde om implanteerbare nanotechnologieën te ontwikkelen.

Deze hydrogels zijn zachte, flexibele nanomachines die onder de huid worden geïnjecteerd om monitoring uit te voeren. Deze hydrogel bevat een speciaal ontworpen molecuul dat een fluorescerend signaal naar buiten het lichaam stuurt wanneer het infecties begint te bestrijden. Dit signaal kan vervolgens worden gedetecteerd door een sensor die op de huid is bevestigd en vervolgens naar een app of zelfs naar de website van een dokter kan worden gestuurd.

Toen het voor het eerst werd getest in 2018, werd deze hydrogel gebruikt om glucose-, zuurstof- en lactaatniveaus te meten. Afgelopen maart kondigde het bedrijf echter stilletjes aan dat het een onderzoek uitvoerde om te zien of de technologie kan worden gebruikt om luchtwegaandoeningen, waaronder COVID-19, op te sporen.

Wat nog belangrijker is, is dat de biochip van Profusa naar verwachting begin 2021 een snelle goedkeuring van de FDA zal krijgen. Met dit in gedachten speculeren sommigen dat de biochip meer dan waarschijnlijk de kandidaat zal zijn voor de levering van het mRNA-vaccin.


'Juridische strijd tussen Moderna en de regering zou de hele zaak kunnen doen ontsporen'

De inzet van het mRNA-vaccin via de biochip is echter verre van een uitgemaakte zaak. Een huidige ruzie tussen Moderna en de federale overheid lijkt deze en andere deals voor het vaccin van de eerste mogelijk te laten ontsporen.

Beiden zijn momenteel verwikkeld in een strijd over wie de rechten op het vaccin bezit. In juni claimde de NIH een gezamenlijk belang in het mRNA-vaccin van Moderna. Hier citeerde het een contract dat in december 2019 werd ondertekend en waarin staat dat "kandidaten voor mRNA-coronavirusvaccin [worden] ontwikkeld en gezamenlijk eigendom zijn" door beide partijen.

Moderna betwist echter de standpunten van de federale regering. Het bedrijf stelt dat het "een breed IE-domein in eigendom heeft en onder licentie heeft." Bovendien is het "niet op de hoogte van enige IP die ons zou beletten onze productkandidaten, inclusief mRNA-1273, op de markt te brengen."

Als reactie daarop onderzoekt het Department of Health and Human Services (HHS) momenteel de octrooiaanvragen van Moderna. De HHS beweert dat het bedrijf de "steun van de federale overheid" niet openbaar heeft gemaakt in zijn octrooiaanvragen voor zijn vaccin, zoals wettelijk vereist. (Gerelateerd: Nieuwe documenten: NIH bezit de helft van het Moderna-vaccin.)

Mochten de rechtbanken de technische details handhaven, dan zou dit ertoe kunnen leiden dat de federale overheid een belang van 100 procent in Moderna's mRNA-vaccin bezit.
BRON: (gecensureerd door Rutte)
10/12/2020 / By Franz Walker
Nanotechnology(dot)news

image