Aandelen vs. Staatsobligaties

Kommentare · 553 Ansichten

Het Westen is gebouwd op een drijfzand van schulden

Gerrit Zalm was degene die de Euro invoerde, dus is er een correlatie tussen budgetverhogingen van de regering en de Euro, wellicht is er zelfs een causaal verband. Ik heb niet de indruk dat er überhaupt een overzicht is op de staatsuitgaven. Ze slingeren de miljarden er harder uit dan dat ze binnenkomen. Waar ze dat van doen is me een raadsel.

In het verleden dacht ik (ik weet niet waarom), dat de Zalmnorm betekende: 'er wordt niet méér uitgegeven dan er binnenkomt.' Daar heb ik me toen in vergist, want: "de zalmnorm is het principe dat de overheidsuitgaven worden losgekoppeld van de overheidsinkomsten". En verder:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zalmnorm

Ik heb sterk de indruk, dat grootste veroorzakers van de financiële crisis die nu gaande is, de staatsobligaties zijn. Indien men risicovol wil beleggen, dan doet men dat in aandelen van private ondernemingen. Die kunnen failliet gaan en dan staan de beleggers met lege handen. Bij staatsobligaties is er hoegenaamd geen risico, want een land kan niet failliet verklaard worden en heeft de macht belasting te heffen, waardoor staatsobligaties terug betaald worden.

Als een land meer staatsobligaties uitgeeft dan zij ooit kan terugbetalen, dan heeft de belegger wel een enorm probleem met die staat die de verplichtingen niet nakomt. En ik denk dat dit nu aan de hand is, en dat die beleggers nu wraak nemen. De rekening moet hoe dan ook betaald worden, is het niet rechtsom dan wel linksom.

Nederland heeft 56% van het Bruto Nationaal Produkt als staatsschuld, dus in de greep van de beleggers. Rusland heeft een staatsschuld van slechts 17,4% van het BNP, dus is het land soeverein.

Wellicht een beetje kort door de bocht gedacht, maar ik denk dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen staatsobligaties en soevereiniteit.
https://nl.wikipedia.org/wiki/....Lijst_van_landen_naa

Dus als Nederland de staatsschulden wil afbetalen, moet iedereen 7 maanden werken zonder iets te consumeren en alle inkomsten afgeven aan de staat. Dit is natuurlijk rein hypothetisch, want mensen kunnen niet (7 maanden lang) zonder eten of drinken, het geeft alleen aan hoeveel schulden een land heeft.

In Rusland zouden ze dan binnen twee maanden van de hele staatsschuld af zijn, dat is te overzien.

En het komt er natuurlijk op aan bij wie de schulden open staan. Is het bij binnenlandse beleggers, dan is er niks aan de hand, het geld blijft in het land. Staan de schulden uit bij buitenlandse globalistische grootgraaiers, dan heeft dat land natuurlijk wel een probleem, want die instituties hebben zo hun specifieke voorwaarden en (politieke) eisen waartegen zij de obligaties gekocht hebben.

Het Westen heeft nu laten zien dat ze gewoon tegoeden kunnen bevriezen als dat uitkomt, de schulden wegwuiven en verder gaan. Bevriezen en wegwuiven is niet zelf besloten door de afzonderlijke ministers van financiën, dat hebben ze niet zelf bedacht, dat is van hogerhand opgelegd. Zelfs Zwitserland, dat een buitenbeentje is, is er in mee gegaan, meer nog dan andere landen. (De Zwitserse staatsschuld is 42,8% van het BNP, volgens de cijfers van de CIA). Sterker nog, Zwitserland staat op de eerste plaats van de Russische lijst van 'onvriendelijke landen', omdat ze de meeste tegoeden van allemaal bevroren hebben. En dat voor een zogenaamd 'neutraal' en 'soeverein' land. Het tegendeel is waar, Zwitserland ligt aan de leiband van buitenlandse machtnemers. Intussen drukt de pers ongecontroleerd veel geld bij, niemand zet 'm uit, want niemand heeft de macht 'm uit te zetten.

In de EU is de geldpers een schip met 27 kapiteins, die allemaal een eigen koers willen varen, maar door de gemene onenigheid hard op de ijsberg afvaren, overstemd door het financiële raadgevers-orkest dat luid doorspeelt.

Dat er geen vertrouwen meer is in de Dollar en de Euro, blijkt ook wel of zal nog blijken, want er is geen buitenlandse investeerder meer, die nog een stuiver in het Westen belegt. Ze kijken wel uit, want ze kunnen plotsklaps zonder geldige reden hun uitgeleende bezit kwijt zijn.

Kommentare