"Drie grote Amerikaanse multinationals hebben 17 miljoen hectare Oekraïense landbouwgrond gekocht"

Land als ruilmiddel voor wapens?

Het schijnt dat drie grote Amerikaanse corporaties in Oekraïne enorme oppervlakten vruchtbare landbouwgronden hebben opgekocht.

"Drie grote Amerikaanse multinationals hebben 17 miljoen hectare Oekraïense landbouwgrond gekocht. Dit zijn Cargill, Dupont en Monsanto (officieel Duits-Australisch maar met Amerikaans kapitaal). Vijf procent van de Oekraïense landbouwgrond werd vervolgens gekocht door de Chinese staat. Ter vergelijking: heel Italië heeft 16,7 miljoen hectare landbouwgrond. Kortom, drie Amerikaanse bedrijven kochten in Oekraïne meer bruikbare landbouwgrond dan heel Italië. Tot de belangrijkste aandeelhouders van deze drie bedrijven behoren Vanguard, Blackrock en Blackstone."

In 2014 bezitten volgens een rapport van het Oakland Institute buitenlandse mutinationale globalistische corporaties al 1.600.179 hectare land. Dat is een lap grond van ongeveer de grootte van eenderde van heel Nederland of iets meer dan de helft van België. Nederland heeft 2.236.317 hectare landbouwgrond. Zie afbeelding en link naar het rapport.

In hetzelfde rapport staat:

"Een tweede manier waarop investeerders het landmoratorium kunnen omzeilen, is door aandelen te kopen van grote bestaande Oekraïense landbouwbedrijven. Het systeem van landverdeling in de jaren negentig leidde vaak tot de concentratie van land in handen van een paar elites. Dit zorgde op zijn beurt voor een nieuw tijdperk van grote Oekraïense agro-ondernemers, zoals de miljardair Oleg Bakhmatyuk, eigenaar van UkrLandFarming."

Op de website van het Nederlandse ministerie van landbouw lezen we:

"In de afgelopen 18 maanden werd UkrLandFarming gedwongen 29 boerderijen en 8 bedrijven van de groep te sluiten, waardoor 13.000 Oekraïners werkloos werden vanwege de druk van het hoofd van het Oekraïense Nationale Anti-Corruptie Bureau."

Het artikel is van 25 januari 2021, de burgeroorlog in Oekraïne woedde toen nog zonder interventie van het Russische bevrijdingsleger. Vanwaar de belangstelling van het Nederlandse ministerie over wat zich in een ver gelegen land afspeelt?

"Oekraïense markt voor vleesvervangers is in beweging. Op het gebied van alternatieve eiwitten biedt Oekraïne verschillende kansen voor Nederland. Oekraïne is een mogelijke partner voor de ontwikkeling van alternatieve gewassen en producten die geschikt zijn als vleesvervanger."

Het artikel is van november 2021 en het woord insecten wordt vermeden, maar onderaan de pagina staat een verwijzing:

"Landbouwattachénetwerk over ontwikkelingen in en kansen voor plantaardige en alternatieve eiwitten. Afrikaanse landen zien kansen in insecten"

"Nederlandse bedrijven dragen in Nigeria bij aan de ontwikkeling van de insectensector. Ook Uganda ziet perspectief in de productie van insecten, zowel voor dierlijke als humane consumptie."

Oeganda, aha, moeten die gereseveerde 90 miljoen euro daarom door Sigrid Kaag aan Oeganda betaald worden?
"Nederland reserveerde in 2021 meer dan 90 miljoen euro voor Oeganda." en "Nederland betaalde opgeschorte steun aan Oeganda toch uit, ondanks gewelddadige verkiezingen vorig jaar"

Terug naar Oekraïne:

"In maart hebben parlementariërs in de Verchovna Rada een controversiële wet aangenomen over de afschaffing van het moratorium op de verkoop van landbouwgrond. Het moratorium loopt af op 1 juli 2021."

"Wet 552-IX maakte een einde aan het moratorium en machtigde personen om vanaf 1 juli 2021 tot 100 hectare grond te verwerven. Natuurlijke en rechtspersonen (d.w.z. bedrijven) zullen vanaf 1 januari 2024 tot 10.000 hectare kunnen kopen."

Dus de verkoop van Oekraïens landbouwgrond aan buitenlanders is weer gelegaliseerd. Is het de bedoeling dat de Nederlandse boeren, die uit Nederland worden weggejaagd, naar Oekraïne moeten om daar insecten te gaan kweken? En is de aankoop van landbouwgrond door Amerikaanse corporaties een Quid Pro Quo, een 'voor wat hoort wat', land ruilen voor wapens?

https://www.australiannationalreview.com/lifestyle/three-large-american-multinationals-bought-17-million-hectares-of-ukrainian-agricultural-land/
https://www.oaklandinstitute.org/sites/oaklandinstitute.org/files/Brief_CorporateTakeoverofUkraine_0.pdf
https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/nieuws/2021/01/25/ukrlandfarming
https://en.wikipedia.org/wiki/UkrLandFarming
https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/oekraine/achtergrond/special/eiwittransitie_sp
https://magazines.rijksoverheid.nl/lnv/agrospecials/2021/02/index
https://magazines.rijksoverheid.nl/lnv/agrospecials/2021/02/afrika
https://www.ninefornews.nl/sigrid-we-worden-samen-een-stukje-armer-kaag-maakt-miljoenen-over-naar-oeganda/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-betaalde-opgeschorte-steun-aan-oeganda-toch-uit-ondanks-gewelddadige-verkiezingen-vorig-jaar~b23c98b9/
https://www.agroberichtenbuitenland.nl/landeninformatie/uganda/achtergrond/eiwittransitie_sp
https://wgi.world/who-buys-ukrainian-lands-from-zelensky/
https://www.ft.com/content/c340924a-cd9d-11e9-b018-ca4456540ea6
https://www.ritimo.org/A-qui-profite-vraiment-la-creation-d-un-marche-des-terres-en-Ukraine
https://www.contactukraine.com/blog/ukraine-farmland-ownership-reform-2020
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/552-IX#Text
https://journalistenwatch.com/2022/07/27/klarheit-die-ukraine/
https://ifz.org.br/2022/06/03/war-within-the-war-the-fight-over-land-and-genetically-engineered-agriculture/


0987654321

26 Blogs posts

Reacties