Vervalsen!

Maar één ding was wel duidelijk, het waren onvervalste foto’s. Het was wat het was, niks bewerkt, of wat dan ook. Gewoon rechttoe rechtaan. Zoals een foto moest zijn.

Heb geloof ik al eens verteld dat ik sinds mijn twaalfde geïnteresseerd in het universum. Ik kreeg destijds van mijn vader twee boeken, waarin de kanalen van Mars waren beschreven. U moet even terug gaan in de tijd. De foto’s waren niet zo als nu van super hoge kwaliteit, nee het waren foto’s van ronduit beroerde kwaliteit, waarop je een ronde bol kon zien met wat strepen, en men dacht dat die strepen kanalen waren.  Maar één ding was wel duidelijk, het waren onvervalste foto’s. Het was wat het was, niks bewerkt, of wat dan ook. Gewoon rechttoe rechtaan. Zoals een foto moest zijn.

Hoe anders is het nu? Vandaag de dag zijn velen foto’s vervalst of bewerkt. Mensen die als hobby het universum hebben, weten dat als geen ander. Nasa bewerkt zo een beetje elke foto die zij nemen. Ook de chinezen hebben er een handje van. De chineze nasa heet CNSA (China National Space Administration ). Niet al te lang geleden zijn zij met de Chang’e4 naar de achterkant van de maan afgereisd om foto’s te maken en zo als dat het onderzoek te doen, onder andere met plantenzaadjes.

Nu focussen we ons even op de foto’s van de chinezen. Een site die ik vrijwel van het begin volg is Whats up in de sky. (https://www.whatsupinthesky.com ) een jong team enthousiastelingen, die zo’n beetje alles onderzoeken wat met de ruimte te maken heeft, zo ook de foto’s die de Chang’e4 gemaakt heeft. En, bijna zoals het hoort zijn ook deze foto’s zwaar bewerkt en dus vervalst. Het is niet “wat je ziet is wat je krijgt”, nee, de foto’s gaan eerst langs de chinese fotoshop afdeeling om eens stevig bewerkt te worden, want stelt u zich eens voor dat u dingen/zaken zou zien welke niet voor u ogen geschikt zouden zijn…

De jongens en meisjes van What up in de Sky hebben de metadata van de foto’s onderzocht. En hoe slecht van de chinezen, er staat gewoon in die data dat ze bewerkt zijn met Adobe Photoshop. Nou, hoe slecht? Dan val je toch wel even door de mand! Kijk maar:

Bron: https://www.whatsupinthesky.com/index.php/2013-04-24-00-44-09/moon/1114-change4-metadata

Website: https://www.whatsupinthesky.com 

 


Marc (Team VriendenPlek)

114 Blogs posts

Reacties