Buitentemperatuur meten.

Kommentare · 398 Ansichten

Over afhankelijkheid van gecentraliseerde technologie

Voor mij is de buitentemperatuur onbelangrijk, maar mijn buren hebben het graag over het weer. Te nat, te koud, te droog, te warm, het weer is voor hun nooit goed. Om de buitentemperatuur te weten te komen, kijken ze op hun mobieltje. Dus ergens is een thermometer, waarvan het meetsignaal gedigitaliseerd wordt en die omvormer is dan weer op het internet aangesloten. De temperatuur gaat via een glasvezelkabel naar een datacenter en dan naar een 5G-zendmast. Ze hebben mobieltjes met accu's die je dagelijks op moet laden, zo'n draagbaar apparaat kost enige honderden euro's tot wel duizend euro's. Er is een abonnement voor nodig, dat maandelijks betaald moet worden. Als alles goed werkt dan kunnen ze op het beeldscherm de temperatuur aflezen.


Vroeg had je een glazen buisje met een bolletje kwik buiten hangen, kostte een tientje, en je wist precies wat de lokale buitentemperatuur was. Als nu de stroom uitvalt, of het abonnement wordt te duur, of de telecomprovider plotseling weigert hun als klant te behouden en te bedienen, of de zendmast wordt opgeblazen door een 5G-tegenstander, dan hebben ze een groot probleem. Wellicht weten ze niet eens wat een buitenthermometer is, hoe die er uitziet en wat zo'n apparaatje kost. Ze realiseren zich niet hoe afhankelijk zij zich van Big Tech hebben gemaakt, en dat ze voor kennisoverdracht altijd een derde (geld-eisende) partij nodig hebben.


Ach, het gaat nu maar over temperatuur, maar er zijn tal van voorbeelden te noemen over hoe mensen zich in korte tijd afhankelijk hebben gemaakt van een stel immorele inhalige cowboys in Silicon Valley en oude beproefde goedkope technieken overboord zet. Hoe dom kan je als samenleving zijn?

Kommentare