Blog --> Roots (televisieserie - 1977)

Oudste zoon Tom is smid geworden, en is getrouwd met de half-indiaanse slavin Irene. Ook zij krijgen acht kinderen. Na de Amerikaanse burgeroorlog wordt de slavernij afgeschaft, en vertrekt de hele familie. Oudste dochter Cynthia wordt de grootmoeder van schrijver Alex Haley.

Kunta Kinte

De Mandinka Kunta Kinte wordt vlak bij zijn dorp Juffure in Gambia door slavendrijvers gevangen, en naar Annapolis, Maryland verscheept om daar als slaaf te worden verkocht. Zijn slavennaam wordt Toby.

Nadat hij meermalen is weggelopen en weer is opgespoord, wordt tijdens zijn laatste vluchtpoging zijn voet afgehakt door de slavenjagers. In eerste instantie wil hij niets te maken hebben met de ongeletterde, en op de plantage geboren andere slaven. Kunta is een ontwikkeld mens, die vloeiend Arabisch spreekt, en kan lezen en schrijven. Pas na 7 jaar durft hij huishoudster Bella ten huwelijk te vragen.

Kizzy

Kunta en Bell krijgen een dochter, Kizzy, en Kunta probeert haar zo goed en kwaad als het gaat bekend te maken met haar Afrikaanse afkomst. Kizzy wordt vanaf haar kleuterleeftijd ingepalmd door Missy, het dochtertje van de plantage-eigenaar, zeer tegen de zin van Bell en Kunta. Missy leert haar lezen en schrijven, alhoewel dat aan slaven niet is toegestaan. Als Kizzy tien jaar later verliefd wordt op een andere slaaf, en voor hem een pasje schrijft zodat hij kan ontsnappen is dat haar ondergang. De dag na de vlucht van haar vriend wordt hij gepakt, en Kizzy wordt ter plekke afgevoerd naar een slavenveiling.

Kizzy wordt verkocht aan Tom Moore, en zij wordt meermalen door haar 'eigenaar' verkracht. Zij wordt zwanger, en bevalt van een zoon die George wordt genoemd.

Chicken George

George wordt door massa Tom Moore op de plantage tewerkgesteld, zodra hij er oud genoeg voor is. In zijn vrije tijd hangt George rond bij de kippenrennen, waar Oom Mingo verantwoordelijk is voor de hanen die in hanengevechten worden gebruikt. Na verloop van tijd wordt George het hulpje van Mingo bij het verzorgen van de hanen, en gaat met Tom Moore mee naar hanengevechten als trainer. Al snel wordt hij Chicken George genoemd.

Omdat George een goed trainer blijkt te zijn lopen de verdiensten voor Tom Moore op. Het wordt George toegestaan om met een paar afgedankte hanen deel te nemen aan gevechten in achterafsteegjes, en ook daar slaagt hij er in te winnen. Het geld dat hij daarmee verdient mag hij houden, en George gaat onmiddellijk sparen om zichzelf en zijn familie vrij te kunnen kopen.

George mag trouwen met de slavin Matilda, en zij krijgen acht kinderen. Als massa Tom Moore alles wat hij bezit verliest in een hanengevecht met een Engelsman, wordt George als compensatie naar Engeland gestuurd. Tom Moore belooft George dat hij vrij zal zijn zodra hij weer terugkomt.

Als George terugkomt eist hij zijn vrijheid op, en weet de dronken Tom Moore de vrijheidsbrief te ontfutselen. Matilde en de kinderen zijn echter verkocht, en George moet naar ze op zoek.

Tom

Oudste zoon Tom is smid geworden, en is getrouwd met de half-indiaanse slavin Irene. Ook zij krijgen acht kinderen. Na de Amerikaanse burgeroorlog wordt de slavernij afgeschaft, en vertrekt de hele familie. Oudste dochter Cynthia wordt de grootmoeder van schrijver Alex Haley.

Roots, een serie waard om op nieuw te kijken, zeker in de tijd van de huidige problematiek


Marc (Team VriendenPlek)

141 Blogs posts

Reacties