Wetenswaardigheden over je gezondheid en voeding die je leven kunnen rekken of redden - deel 11

Hoe vroeger werd gegeten, en wat we nu weten

Veel  mensen zijn opgegroeid met gefrituurd voedsel: gefrituurde meerval, gefrituurde okra, gefrituurde garnalen en Franse gebakken aardappelen. Zelfs groenten werden vaak gebakken of gekookt in een beetje ham (spek) om ze lekkerder te maken. (Zelden werd rauwe groenten gegeten en salades bestonden voornamelijk uitijsbergsla en tomaten.) Vroeger werd gebakken in reuzel, een verzadigd vet product. In het begin van de jaren vijftig werd reuzel vervangen door plantaardige olie vanwege het gebruiksgemak en de beweringen dat het ook gezond voor je hart zou zijn.

 Photo by call me hangry ??

Na elke maaltijd werden desserts verwacht, behalve bij het ontbijt. Vaak at men bij het ontbijt gebakken eieren, spek of worst, en af en toe pannenkoeken verdronken in boter of margarine met een zware toepassing van siroop of melasse. Alsof al deze voedingsverspilling niet erg genoeg was, voegde men meestal meerdere sneetjes witbrood toe. Mijn vader genoot van maïsbrood gedoopt in karnemelk bij zijn ontbijt. Daar hij was opgegroeid op het platteland, hield hij van groenten en stond hij erop dat ze bij elke maaltijd werden geserveerd. Toch waren het meestal blikgroenten gekookt in ham of vetrug. Papa had wel een tuin en vaak genoten we van vers geplukte spinazie, boerenkool, okra, tomaten en radijs tijdens het groeiseizoen.

De  meeste meisjes in die tijd vermeden gefrituurd voedsel en aten verstandiger om hun welgevormde figuren te behouden. Helaas als je in de grote stad woont is een tuin uitgesloten. De meeste van de groenten kwamen uit een blikje, wederom met toegevoegde spekjes.

 Photo by Sander Dalhuisen 

Gedurende de studie, op jezelf wonende,  werden voedingspatronen snel anders. Er werd meer fastfood gegeten. Dit betekende: pizza, hamburgers en frietjes. Zelden groenten tenzij men naar huis ging voor een bezoek aan de ouders.

Tijdens de zwangerschap was men zorgvuldiger met het dieet en vermeed men dingen die duidelijk slecht voor zichzelf als voor de baby. Maar destijds was men zich niet van bewust van de dingen die nu bekend zijn over voeding en de ontwikkeling van een pasgeborene. Men had geen kennis over excitotoxinen, fluoride, kwik, of de speciale vetzuren die nodig zijn voor normale hersengroei. Bij de toen moderne medische universiteiten wist men weinig van voeding af. Tijdens een vierjarige medische studie, werd er geen enkele les over voeding gegeven. Hetzelfde gold voor de stageperiode. In feite was het zo, dat als je over voedingssupplementen sprak  bij patiënten, je belachelijk werd gemaakt door collega's.

Nu realiseren wij ons dat er talloze ontdekkingen op het gebied van voeding zijn die mensen kunnen helpen het hartzeer van een slechte gezondheid te vermijden en hun energie enorm te verbeteren, een gezond leven te verlengen en het gevoel van welzijn te versterken. Deze blog artikelen (dit is deel 10, er zullen er nog velen volgen) zijn gewijd aan het delen van deze ontdekkingen met jou.

Er zal telkens een ander onderwerp worden behandeld. Te beginnen met de ontwikkeling en de groei bij kinderen , omdat deze beginjaren zo essentieel zijn voor een gezonde leven als volwassene. Daarnaast wordt nieuwe informatie gedeeld over excitotoxinen en hun effecten, niet alleen op het zich ontwikkelende kind, maar gedurende ons hele leven. De lezer moet zich realiseren dat voeding het snelst groeiende gebied van gezondheidswetenschappen is, met elke dag nieuwe inzichten. Je  komt onder de indruk van het feit dat veel recent wetenschappelijk bewijs nu bevestigt wat  honderden, zelfs duizenden jaren geleden al werd vermoed. Zo is er nu uitstekend bewijs voor de combinatie van Vitamine C en E, zij kunnen de incidentie en ernst van talrijke drastisch generatieve ziekten verminderen, waaronder de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, hartaanvallen, beroertes,artritis en zelfs kanker. Van een nieuwere klasse van plantaardige chemicaliën, fytochemicaliën genaamd,  wordt aangetoond dat ze nog grotere ziektepreventie- en -omkerende effecten hebben dan vitamines.


Reacties