Koelkast: wat moet er niet en wat kan er wel in bewaard worden

Reacties · 1413 Bekeken

Wat mag en kan nu wel of niet in de koelkast worden bewaard?

Niet in de koelkast:

Tomaten

Ok, tomaten zijn technisch gezien een vrucht, maar als je beoordeelt op smaak, dan komen ze toch dichter bij een groente. Als je ze ooit geteeld hebt, dan weet je dat ze houden van warmte en een hekel hebben aan kou. Daarom is de koelkast niet de ideale plaats om tomaten te bewaren. Doe je dat wel dan krijgen ze vaak een melige structuur. Natuurlijk kun je ze nog steeds gebruiken om mee te koken, maar het komt de smaak niet ten goede. Leg ze daarom gewoon buiten de koelkast te rijpen, liever niet direct in het zonlicht.

Basilicum

Basilicum en tomaten gaan goed samen op een bord. En dat blijkt ook als het gaat om het bewaren van deze producten. Net als de tomaat, houdt basilicum ook van warmte. Als je ze voor langere tijd in de koelkast zet, verwelken de blaadjes vroegtijdig. Behandel basilicum net als snijbloemen. Vers om de dag het water en houd uit de buurt van direct zonlicht.

Aardappelen

Aardappelen kun je het beste 10 graden warmer dan de koelkast temperatuur bewaren. Waarom? Door de koude temperatuur wordt het zetmeel in de aardappelen sneller omgezet in suikers. Dit kan invloed hebben op de smaak en de textuur. Het best kun je aardappelen daarom bewaren in een kelder (of andere donkere koele plaats). Bij voorkeur in een papieren zak, omdat dit meer ademend dan plastic en de kans op rotten verminderd wordt.

Uien

Als uien uit de grond komen, hebben ze nog niet die beschermde papierachtige huid. Dit ontwikkelen ze omdat ze gedroogd worden. Bewaar uien daarom ook op een droge, koele plek met voldoende luchtcirculatie. Een donkere omgeving zorgt ervoor dat de uien niet bitter worden.

Avocado’s

Avocado’s komen niet rijp van de boom, maar rijpen pas als ze geplukt zijn. Bewaar een keiharde avocado daarom ook niet in de koelkast, want dit vertraagt het rijpingsproces.  Is je avocado rijp – en ben je niet van plan om ‘m zelf op te eten – dan kun je hem beter wel in de koelkast opslaan om er voor te zorgen dat ie niet overrijp wordt.

Brood

Brood wordt in de koelkast erg snel droog en hard. Je kunt brood zo lang mogelijk vers houden door het in een broodzak te bewaren. En wil je niet meteen het hele brood op eten, vries dan wat sneetjes in.

Honing

Als je honing bewaart in de koelkast gaat het kristalliseren. Sla je potjes honing daarom gewoon op in het keukenkastje. Belangrijk is dat het goed afgesloten is, zo blijft de honing het langst goed.

Tropisch fruit

Tropisch fruit, waaronder mango, ananas, kiwi en bananen, kunnen niet goed tegen kou. Bewaar ze daarom buiten de koelkast op een schaal of in een open zak. Vermijd plastic zakken, want dan gaat het fruit snel rotten en schimmelen.

Kaas

De rijping van kaas gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 14°C Dit is ook de ideale bewaartemperatuur. Aangezien een koelkast (als het goed is) nooit boven de 7°C uit komt, is dit eigenlijk te koud. De smaak en structuur van de kaas komen bij die temperatuur niet tot zijn recht. Kamertemperatuur, meestal rond de 20°C, is daarentegen weer iets te warm. Door de warmte begint de kaas te zweten, en verliest naast vocht ook vet. De kaas droogt dus uit. Daarnaast is het jammer dat je door schimmelvorming af en toe een plak moet weggooien. Leg hem dus op een koele plaats, zo dicht mogelijk bij de 14°C Ideaal is daarvoor een kelder. De bodemtemperatuur is zowel in de zomer als in de winter toevallig zo'n constante 12°C, waaraan de kelder zich aanpast. Bij gebrek aan kelder, of andere koele plaats, toch maar liever de koelkast. Dan tijdig voor gebruik eruit halen om op temperatuur te komen.

 

Kaas is een product wat koel tot koud bewaard dient te worden. Verbreekt u de koelketen, dan is de kaas al snel aan bederf onderhevig, net als de meeste andere verse levensmiddelen. Sommige kazen, zoals de grote Zwitzerse bergkazen of juiste de kleine, bikkelharde gedroogde kazen van bijvoorbeeld Corsica, kunnen probleemloos buiten de koeling bewaard worden. De meeste kazen zijn echter gebaat bij gekoelde opslag.

De vijanden van kaas. Uitdroging: Om uitdroging tegen te gaan moet elke kaas goed ingepakt worden. Wie een goede, donkere kelder heeft met een constante temperatuur rond 10-14 graden en een hygrometrie van 90% kan daar optimaal kaas bewaren. Het beste is de kazen dan op onbehandelde houten planken te bewaren, die u regelmatig met water en azijn afneemt. Dit werkt reinigend en desinfecterend en de azijn vervliegt al snel zonder sporen achter te laten.  Denk er wel om dat daar waar u kaas bewaart, geen wijnen in de buurt mogen zijn, want die zouden op de lange duur de geur en smaak van de kaas overnemen.

Heeft u geen goede kelder, dan kunt u de kaas in de koelkast bewaren. Mits ze goed verpakt zijn, omdat elke kaas zijn eigen geur heeft. U kunt de kaas het beste in de minst koude deel van de koelkast bewaren. Extreme kou: Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas. Meet de temperatuur van uw koelkast. Volgens de fabrikanten zou het bovenste deel van de koelkast het koudst moeten zijn; daarom worden groentebakken vaak helemaal onderin geplaatst. Metingen tonen echter dat de bovenste richel van de koelkast vaak het minst koude deel is, terwijl de temperatuur in de groentebakken vaak veel te laag is om er groenten in te bewaren. Vaak wordt aanbevolen de kaas er in te bewaren, maar als u een gemiddelde temperatuur van 4 graden hebt, is er vaak een temperatuur van 0 graden in de groentebakken: veel te koud dus voor het bewaren van kaas. Zoek in uw eigen koelkast een plekje met een temperatuur van 7-10 graden. Uw kazen zullen u dankbaar zijn.

Extreme warmte: Droge kazen kunnen iets beter tegen warmte dan romige en verse. Langdurige warmte is nooit goed voor kazen met een hoge vochtigheidsgraad, bij deze vochtige kazen vermenigvuldigen de bacteriën zich razendsnel bij een kamertemperatuur boven de 14 graden. Droge kazen hebben daar minder last van.

Afgesloten stolpen: Kaas is een levend produkt-althans de echte kazen. Kazen hebben lucht nodig, en dat krijgen ze niet als ze bewaard worden onder een afgesloten (plastic) stolp. Tegenwoordig zijn er plastic stolpen met regelbare bevochtigingsopeningen die tevens voor wat ventilatie zorgen. Het beste is echter een stolp van aardewerk of hout met ventilatiegaatjes. Kaas inpakken: Uw kaasspecialist weet hoe belangrijk een goed verpakking voor de kaas is: een soort tweede huid. Bij de supermarkt echter zult u vaak kaas in gewone plastic verpakkingen aantreffen, die het leven van de kaas onmogelijk maken. Geen punt als het om een levensloze fabriekskaas gaat, maar wel erg als het echt ambachtelijke kazen betreft. Het vacuum trekken of het in plastic verpakken van kaas hoeft geen probleem te zijn als men dit enkel als een vervoerstechniek ziet en niet als een bewaartechniek.

Haal, zodra u thuis bent, de oorspronkelijke verpakking eraf en verpak de kaas opnieuw in speciaal kaaspapier met een los, dun laagje folie aan de binnenkant. U kunt ook gebruikmaken van vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie. Welke verpakkingsmateriaal u ook gebruikt, vervang het regelmatig.

 

Bron: eldbroekerwei.nl

 

 

Wel in de koelkast:

Sauzen, zoals ketchup en mayonaise

Mosterd (eenmaal geopend)

Vleeswaren en vis

Zuivel

Eieren (bewaar ze met de punt naar beneden zodat de luchtkamer niet beschadigt en ze langer goed blijven)

Jam (als de pot eenmaal geopend is)

Appels, maar altijd in aparte bak (dus nooit samen met groenten of ander fruit) vanwege ethyleen*

Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon en ongevaarlijk voor onze gezondheid. Maar wanneer je groente- en fruitsoorten die veel ethyleen produceren bewaart naast soorten die daar heel gevoelig voor zijn, gaan deze laatste veel sneller bederven. Zo geven tomaten, rijpe appels en kiwi’s veel ethyleen af. En koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons zijn daar heel gevoelig voor en bedreven snel door ethyleen.

 

Koelkast temperatuur

LET WEL: De temperatuur van de koelkast moet tussen 3 en 10° C zijn. Boven deze temperatuur gaat de kwaliteit snel achteruit. Ideaal zijn de groentebak en/of de twee hoogste rekken.

Bronnen: Flair 8sept2015/eldbroekerwei/startpagina

 
Reacties