Waarheidsvinding

kijken en luisteren naar beide kanten van een verhaal zou je ervan moeten overtuigen dat er meer schuilt in een verhaal dan beide kanten

De Puzzel
 
Je krijgt een 1000-stuks legpuzzel in een blanco doos met de mededeling dat het een Condor in vlucht boven de Andes weergeeft.
 
Na het leggen van 300 stukjes, begin je een bekend beeld te zien; de Grand Canyon met een American Eagle in vlucht erboven. Hoewel vrij gelijkwaardig een plaatje, met nog 700 'missende' stukjes, heb je al genoeg informatie om te kunnen waarnemen dat het plaatje dat begint te verschijnen niet een Condor in vlucht boven de Andes betreft.
 
Het Verhaal
 
Het leggen van een puzzel is hetzelfde als het combineren van de elementen van een twijfelachtig (media)verhaal, je mag dan nog niet alle details hebben, op een gegeven moment heb je voldoende informatie verzameld om op te kunnen merken en realiseren dat het officiële verhaal dat werd verteld over een gebeurtenis en het werkelijke plaatje dat ontstaat niet met elkaar overeenkomt.
 
LdV
 
Wanneer je aan de hand van jouw eigen waarneming ontdekt dat iets een feit is en in strijd met wat een vermeende autoriteit er over heeft gezegd, dan moet je die autoriteit laten voor wat het is en jouw conclusies baseren op jouw eigen bevindingen.

Janis Say

70 Blogs posts

Reacties