Wetenswaardigheden over je gezondheid en voeding die je leven kunnen rekken of redden
- deel 16

Wat veroorzaakt vrije radicalen?
Ontstekingen

Infecties, traumatische verwondingen, brandwonden en zelfs stress verhogen allemaal het metabolisme. In feite, door brandwonden, ernstige infecties en uitgebreide traumatische verwondingen, kan de stofwisseling erg hoog worden, en een dramatische toename produceren van vrije radicalen die het lichaam overspoelen. Dit verklaart, althans gedeeltelijk, de dodelijke aard van deze aandoeningen. Helaas wordt in moderne medische behandeling het vrije radicalen probleem zelden aangepakt in een klinische setting. Zelden worden dergelijke patiënten behandeld met verhoogde antioxidanten of welke antioxidanten dan ook, ook al laat de medische literatuur duidelijk zien dat uitputting van antioxidanten universeel is in al deze omstandigheden - weer een voorbeeld van een misvatting van de zogenaamde op bewijzen gebaseerde geneeskunde.

 

Dokter Russell L. Blaylock, M.D. vertelde: “Als neurochirurgie in opleiding was het een van mijn verantwoordelijkheden om voor patiënten te zorgen die leden aan ernstig hersenletsel. Daar ik geïnteresseerd was in gezonde voeding, zelfs als stagiair al, verbaasde het me om te zien dat deze patiënten letterlijk moesten leven van  de intraveneuze infusie van water, zout en glucose gedurende weken, zonder andere vorm van voedingssupplementen. Deze patiënten kwamen robuust en gezond bij ons binnen, en in drie weken tot een maand zagen ze er uit als krijgsgevangenen in een communistische goelag. Het drong nooit tot iemand door dat de patiënten letterlijk uitgehongerd waren, vaak tot de dood er op volgde”.

 

Uit onderzoek naar het metabolisme bij trauma's bij ernstig gewonde patiënten werd geconstateerd dat zij een veel hogere stofwisseling hebben dan normaal. In feite is hun metabolisme hoger

dan die van mensen die de marathon van Boston lopen! Als deze patiënten infecties krijgen, terwijl ze honger lijden, wordt hun stofwisseling waarschijnlijk zelfs nog hoger. Toen wist men nog niet zo veel over vrije radicalen, maar het was duidelijk dat bewusteloze mensen erg hoge stofwisselingssnelheden hadden en meer voeding nodig hebben dan doorsnee patiënten. Helaas heeft gezond verstand  niet altijd de overhand in de moderne geneeskunde.

 

Men leerde hoe hoge concentraties voeding intraveneus of door een voedingssonde in de maag ingebracht konden worden, deze patiënten werd een versneld programma met voedingssupplementen gegeven, waaronder vitamines, mineralen, sporenelementen en voldoende

hoeveelheden eiwitten en koolhydraten. De resultaten waren opvallend bij de patiënten:

Ze herwonnen hun afgevallen gewicht, hadden minder infecties en hun neurologische verbetering overtrof alles men eerder had gezien.

Het is onbegrijpelijk, maar men veranderde niets aan het protocol dat door de artsen werd gebruikt

om traumapatiënten te behandelen. Ze bleven gewoon de patiënten uithongeren.

 

Helaas, nu vijfentwintig jaar later is er weinig veranderd. Er liggen nog steeds zwaar zieke patiënten in het ziekenhuis met infuuszakken die alleen water, zout en suiker bevatten.

 

Het is ook bekend dat chronische smeulende infecties en ontstekingen resulteren in zeer intense

generatie van vrije radicalen, een aandoening die is aangetoond bij ziekten als de ziekte van Lyme, virale hepatitis, encefalitis, lupus, reumatoïde artritis, multiple sclerose (MS), de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Lou Gehrig (ALS). Al deze ziekten verbeterden met een oordeelkundig gebruik van geselecteerde antioxidanten. De reden hiervoor is tweeledig.

Ten eerste verhogen ontstekingen en infecties de stofwisseling, die, zoals we hebben gezien, de generatie van vrije radicalen laten toenemen. Ten tweede valt het immuunsysteem vreemde indringers aan en vernietigt ze door een intens spervuur van vrije radicalen uit de witte bloedcellen naar de plaats van de infectie. Wanneer bacteriën bijvoorbeeld uw huid binnendringen, stuurt uw immuunsysteem een zwerm witte bloedcellen en andere immuun cellen naar de plaats van invasie. Als ze de bacteriën bereiken, verhogen de witte bloedcellen hun metabolisme dramatisch en produceren ze een explosie van gratis radicalen die ze rond de bacteriën afgeven. Het zijn de vrije radicalen die de bacteriën doden. U vraagt zich misschien af: waarom worden de witte bloedcellen niet ook gedood? Dat is omdat witte bloedcellen een zeer hoge concentratie antioxidanten hebben, ongeveer zes keer hoger dan normale cellen.

 

Als we een smeulende infectie hebben die het immuunsysteem niet zonder meer kan doden, en de vrije radicale aanval door het immuunsysteem van het lichaam jarenlang doorgaat, leidt dat niet alleen tot schade bij de plaats van de aanval, maar aan alle weefsels van het lichaam. In toenemende mate wordt gedacht dat dit de basis is van veel zogenaamde auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en lupus. Het kan verklaart zelfs in veel gevallen arteriosclerose. Ironisch genoeg, zetten zelfs specialisten die deze bekende vrije radicalen ziekten behandelen hun patiënten niet op een verhoogde doses geselecteerde antioxidanten. Als het lichaam een ernstig tekort heeft aan antioxidanten, kunnen witte bloedcellen zichzelf niet langer tegen hun eigen vrije radicalen beschermen en als gevolg daarvan in grote aantallen sterven. Dit resulteert in een verzwakt immuunsysteem, wat leidt tot een verslechtering van de infectie.

 

Herkomst van vrije radicalen

  • metabolisme
  • ontsteking
  • stress
  • milieutoxines
  • ultraviolette straling (zon en zonnebanken)
  • röntgenstraling
  • laag magnesiumgehalte
  • immuunactivering
  • excitotoxinen

TABEL 1.1

 

 


Reacties