Het verhaal van de ezel en de tijger

een verhaal van hoe een discussie uit de weg te gaan, metaforisch uitgelegd

Het verhaal van de ezel en de tijger

Het verhaal van de ezel en de tijger

Op een dag  zei de ezel zei tegen de tijger: "Het gras is blauw".

De tijger antwoordde: "Nee, het gras is groen".

 

De discussie verhitte en de twee besloten de kwestie voor te leggen aan een mediator. Daarom benaderden ze de leeuw, koning van de jungle. Voordat hij de open plek in het bos bereikte waar de leeuw op zijn troon zat, begon de ezel te schreeuwen: "Uwe Hoogheid, is het waar dat gras blauw is?".

 

De leeuw antwoordde: "Dat is waar, het gras is blauw".

De ezel rende naar voren en vervolgde: "De tijger is het niet met me eens en spreekt me tegen en irriteert me, straf hem alstublieft".

De koning verklaarde toen: "De tijger wordt gestraft met 5 jaar stilte".

De ezel sprong van vreugde en vervolgde zijn weg, tevreden en herhalend: ′′Het gras is blauw"...

 

De tijger accepteerde zijn straf, maar hij vroeg de leeuw: "Majesteit, waarom heeft u me gestraft, het gras is tenslotte groen?"

De leeuw antwoordde: "In feite is het gras groen".

De tijger vroeg: "Waarom straf je me dan?"

De leeuw antwoordde: "Dat heeft niets te maken met de vraag of het gras blauw of groen is. De straf is omdat het niet mogelijk is voor een dapper, intelligent wezen als jij om tijd te verspillen aan ruzie met een ezel, en bovendien om mij met die vraag te komen lastigvallen".

 

De ergste tijdverspilling is ruzie maken met de dwaas en fanaticus die niets om waarheid of realiteit geeft, maar alleen om de overwinning van hun overtuigingen en illusies. Verspil nooit tijd aan discussies die geen zin hebben... Er zijn mensen die ondanks al het bewijsmateriaal dat aan hen wordt gepresenteerd niet het vermogen hebben om het te begrijpen, en anderen die verblind zijn door ego, haat en wrok, en het enige dat ze willen is gelijk hebben, zelfs als ze dat niet hebben. Als onwetendheid schreeuwt, houdt intelligentie op. Uw vrede en rust zijn meer waard.

 

Bron: onbekend.


Mike Heimdallr

4 Blogs posts

Reacties