Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029
De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zogeheten zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.
In de motie staat dat de uitzondering moet gelden voor ‘ondernemers’, maar de uitstootvrije zones zijn alleen van toepassing op ondernemers.
In de motie staat dat de uitzondering moet gelden voor ‘ondernemers’, maar de uitstootvrije zones zijn alleen van toepassing op ondernemers.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat het nog gaat lukken om de invoering naar achteren te schuiven. Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) zei vorige week in een debat dat alle middelen die hij heeft pas na 1 januari-effect zouden hebben. Toch wilde hij nog niets uitsluiten, ook omdat de coalitie in het hoofdlijnenakkoord heeft afgesproken om naar uitstel te kijken. Eventuele uitzonderingen komen er dus mogelijk pas na de invoering begin volgend jaar.
Lees ook
Gemeenten en ondernemersclubs teleurgesteld over voorgenomen uitstel zero-emissiezones.
In de motie staat dat de uitzondering moet gelden voor 'ondernemers', maar de uitstootvrije zones zijn alleen van toepassing op ondernemers. Mensen die bestelbussen of vrachtwagens hebben zonder dat ze die voor een bedrijf gebruiken, kunnen uitzonderingen krijgen. Voor ondernemers worden de regels in de veertien binnensteden stapsgewijs strenger, tot in 2030 alleen nog bedrijfswagens welkom zijn die geen broeikasgassen uitstoten.
Lees ook
Zero-emissiezone leidt tot wegblijven werklui: ‘Niemand wil nog werken in Amsterdam’
Coalitiepartij NSC stemde tegen. Olger van Dijk (NSC) voelt wel voor uitzonderingen voor marktkooplui en kleine zelfstandige ondernemers, maar wil gemeenten niet 'in de weg zitten' bij de invoering volgend jaar. Het VVD-voorstel is volgens Van Dijk 'te algemeen en creëert onduidelijkheid over generiek uitstel'.