Zoals men weet staan de overheidsfinanciën, de nationale begrotingen van EU-lidstaten, onder permanente bewaking door de Europese Commissie. Waar een begrotingstekort de 3% overschrijdt, komt een lidstaat in een ‘excessieve deficit procedure’ terecht en moet een door de Commissie uitgestippeld budgettair traject volgen om terug ‘gezond’ te worden. De Commissie houdt toezicht op het volgen van dit meerjarig traject, en deelt de lidstaat regelmatig mee of haar inspanningen voldoende zijn.
Dat gebeurde deze week voor de acht lidstaten met ‘excessief deficit’, waaronder België, Frankrijk, Italië en ook Polen. De Commissie-beoordeling van dit laatste land is veelzeggend voor het gedachtegoed waarmee deze instelling beleid voert. (Of het de Commissie von der Leyen I is of von der Leyen II die vanaf 1 december overneemt, maakt niet uit, de continuïteit is gegarandeerd.)
Zoals Euractiv meedeelt wijken de plannen van de Poolse regering af van het ‘juiste pad’ uitgestippeld door de Commissie. In 2025 wil die regering een deficitcorrectie uitvoeren van 0,25% van het BBP, en niet de 0,50% die de Commissie voorschreef. Maar de Commissie keurt de begrotingsplannen van de Poolse regering toch goed omdat deze heel wat geld stopt in defensie. Voor 2024 gaat het over omgerekend 27 miljard €, meer dan 4% van het BBP, waardoor Polen een voorbeeldleerling van de NAVO is. Er zijn aankooporders geplaatst en nieuwe gepland van tanks, artillerie, raketten, drones etc., vooral in de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Het leger wordt uitgebreid tot 300.000 manschappen en het is de ambitie van de regering Tusk (gewezen voorzitter van de Europese Raad) om een van de sterkste legers van de EU uit te bouwen.(hm)