Wat als je niet meer naar de winkel mag?

Reacties · 1074 Bekeken

Deel 2: de brandnetel, het meest genegeerde kruid.

Vorige keer was ik vergeten te zeggen dat je in het begin natuurlijk altijd moet controleren (eventueel thuis) of je de juiste planten/paddenstoelen hebt. Als je er niet zeker van bent, niet doen! En probeer eerst of je er allergisch voor bent door een klein stukje tussen je tand en je wang te stoppen. Daarna een beetje te kauwen en nog een keer te laten zitten. Pas daarna een klein beetje eten om te zien wat het doet.

Hier zijn de brandnetels net weg gemaaid, maar de gemeente laat ze bijna de hele zomer lekker staan. Tussendoor, net voor de herfst, worden ze een keer gemaaid zodat ze weer opnieuw mooie plantjes aan kunnen maken, want tegenwoordig blijft het lang genoeg warm laat in het jaar voor een tweede ronde.

Brandnetels werken zuiverend en ze zijn ook nog eens een goede katalysator voor de composthoop. Het nadeel is; ze blijven prikken. Ik dacht dat ik er na jaren misschien wel enigszins een immuniteit voor zou krijgen, maar helemaal niets. Ze prikken nog net zo hard als in het begin.

| Er staan overal zoveel brandnetels... je zou er zoveel mensen mee kunnen voeden!

Gelukkig groeit er altijd brede weegbree in de buurt. Smeer de gekneusde bladeren op de bulten om de pijn te verminderen.

Door brandnetelbladeren een paar minuten te koken gaat de prik eruit, maar ze zijn ze ook prima te gebruiken als thee door er gewoon net geen kokend water overheen te gieten. Zelf hang ik in het seizoen een berg brandnetels in bosjes in de schuur. Als ze dan goed gedroogd zijn haal ik ze af (pas op, ze kunnen nog steeds prikken) en heb ik gedroogde thee. Erg lekker met een beetje honing.

Van de jonge toppen kan ook brandnetelsoep gemaakt worden, dat schijnt te helpen tegen voorjaarsmoeheid. Doordat ik al zo lang uit de moestuin en de natuur eet kan ik het verschil bijna niet meer merken. Ik weet nog wel dat ik voor het eerst boontjes uit de tuin at en ik een boost van energie voelde. Deze boontjes hadden de tijd gehad om in de volle grond te groeien – zonder gifstoffen uiteraard – dus die zaten natuurlijk bomvol vitamines!

 

Foto: https://www.change.inc/

Reacties