De eerste lentedag, in de winter

De temperatuur was prima. De zon is nog snel weg, verdwenen achter het flatgebouw, maargoed, het is ook pas februari, het wordt allemaal nog beter, zonniger, warmer. Maar vandaag nemen ze ons niet meer af, het was een heerlijk voorproefje van wat hopelijk een heerlijk voorjaar en zomer gaa

Wat was het vandaag heerlijk! Een aangename temperatuur buiten, een zonnetje erbij. Een prima gelegenheid om eens lekker wat in de tuin te doen. We hadden nog pallets staan waar een bak van getimmerd moest worden. Een bak waar ik maïs in ga zaaien. Er was een zoon opgetrommeld om te helpen. Spullen vast klaargelegd. Hebben we eigenlijk wel genoeg schroeven? Hopelijk wel, want je kan niet even naar de bouwmarkt om een doosje schroeven te halen.  Als ik vorig jaar deze zin gelezen had, zou ik denken: Hoezo kun je niet even naar de bouwmarkt? Maargoed, ik wil het er niet over hebben, ik zal het onderwerp proberen te vermijden.

Marc en zoon waren aan het zagen en timmeren en ondertussen heb ik de vlinderstruiken en de appelboom gesnoeid, gekeken of mijn tijgerwormen de kou van, ja, van vorige week nog!, hebben overleefd, wat gelukkig het geval was. Die tijgerwormen heb ik in een wormenhotel zodat ze compost kunnen maken voor mijn moestuintje. Verder wat planten opgeruimd, wormenmest bij de aardbeienplanten gedaan nadat ik de dode blaadjes had verwijderd. Ik signaleerde al wat lieveheersbeestjes en duizendpoten in de tuin. De koolmeesjes en pimpelmeesjes waren ook al druk en vanochtend werd ik wakker van een uitbundig concert van een merel. De vogels zullen ook niet weten wat ze overkomt met deze weersomslag!

Toen de bak klaar was, heb ik hem bekleed met anti-worteldoek en kon hij op zijn plaats gezet worden. Omdat hij straks, als hij gevuld is met grond, nogal zwaar wordt, willen we er nog zwenkwieltjes onder maken, die halen we bij een kringloopwinkel in de buurt, maarja, nu is die gesloten, dat moet dus nog even wachten. Afgelopen week had ik al tuinbonen, doperwten, kapucijners en sugar snaps geplant en daar heb ik nu toch maar een net over gedrapeerd, want duiven en ook muizen zijn nogal gek op ontkiemende tuinbonen. Het schijnt dat duiven op een afstand van 300 meter een jong tuinbonenplantje kunnen ruiken! Toch ook nog maar wat siererwten/lathyrus gezaaid.

Nog even een bezem door de tuin, de tuinstoelen en het tafeltje neergezet en nog even genieten van koffie in de tuin. De temperatuur was prima. De zon is nog snel weg, verdwenen achter het flatgebouw, maargoed, het is ook pas februari, het wordt allemaal nog beter, zonniger, warmer. Maar vandaag nemen ze ons niet meer af, het was een heerlijk voorproefje van wat hopelijk een heerlijk voorjaar en zomer gaat worden. Al duurt de winter nog een hele maand.

En dan vergeten voor heel even maar het debat in de Eerste Kamer van vrijdagavond waar de wet ‘Vertoeven in de buitenlucht’ werd aangenomen, in superhaast gemaakt om de van tafel geveegde avondklok te waarborgen, alleen kan deze variant straks wel degelijk ook over andere tijden gaan. Als daar aanleiding voor gezien wordt. Uit angst voor de zoveelste mutant bijvoorbeeld. En als de avondklok er straks als het warmer is, nog steeds is: mag je dan eigenlijk wel in je eigen tuin zitten na 21.00 uur?

Is het me toch niet gelukt om het er niet over te hebben.


Marjolein Matthezing

31 Blogs posts

Reacties