Chicken with cashew nuts (Gai Pad Med Mamuang)
Gai Pad Med Mamuang (Roergebakken Kip met Cashewnoten) komt oorspronkelijk niet uit Thailand, maar uit China. Vertaald naar het Nederlands heette het gerecht daar “Kung Pao Kip”. De Thai hebben het gerecht enkel op één plek gewijzigd: de oorspronkelijke pindanoten werden ingewisseld voor cashewnoten.

De volledige Thaise naam van het gerecht is “Gai Pad Med Mamuang Him Ma Paan”, maar in de volksmond wordt het Gaid Pad Med of Gai Pad Med Mamuang genoemd. Elk restaurant met Thaise keuken en elk Thais hotel heeft dit authentieke gerecht wel op de menukaart staan. De variatie in smaak verschilt per restaurant met name in de gradatie van zoetigheid.

Pad Med Mamuang, ook bekend als Thaise kip met cashewnoten, is een populair gerecht uit de Thaise keuken. Dit gerecht is een heerlijke combinatie van de zoete, zure, zoute en pittige smaken die typisch zijn voor de Zuidoost-Aziatische keuken. De ingrediënten voor Pad Med Mamuang omvatten meestal kip, cashewnoten, ui, paprika, lente-ui, gedroogde chilipepers, knoflook en een saus gemaakt van oestersaus, sojasaus, vissaus en suiker. Het gerecht wordt traditioneel bereid in een wok en geserveerd met gestoomde rijst.

Het kookproces is vrij snel omdat de ingrediënten op hoog vuur worden geroerbakt. Dit zorgt ervoor dat de kip sappig blijft, de groenten knapperig zijn en de cashewnoten een fijne textuurcontrast geven. De saus maakt het gerecht compleet door de smaken van de verschillende ingrediënten te verbinden. Dit gerecht is zeer aanpasbaar. Hoewel het traditioneel met kip wordt gemaakt, kunnen andere eiwitbronnen zoals tofu, garnalen of rundvlees ook worden gebruikt. Extra groenten zoals champignons, baby maïs, of ananas kunnen ook worden toegevoegd voor extra smaak en textuur.

Het mooie aan dit heerlijke gerecht is dat het gemakkelijk te bereiden is en dat de ingrediënten overal ter wereld verkrijgbaar zijn.

Recept:
Hoofdgerecht
Gereed binnen 30 minuten
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
1-2 gedroogde rode chilipepers
1 eetlepel vissaus
2 eetlepels oestersaus
3 eetlepels kippen- of groentebouillon, of water
1/2 – 1 theelepel palmsuiker
4 eetlepels plantaardige olie
80 gram cashewnoten
4-5 tenen knoflook, fijngehakt
500 gram kipfilet, in dunne reepjes
halve rode paprika, in dunne reepjes
halve wortel, diagonaal in plakjes
1 kleine ui, in stukjes van 1 cm
2 lente-uitjes, in stukjes van 1 cm
versgemalen witte peper
Bereidingswijze:
Verwijder de stelen van de gedroogde chilipeper(s). Snijd de chilipeper(s) in stukjes van 1 centimeter, verwijder de zaadjes en gooi ze weg.
Meng de vissaus, oestersaus, bouillon en suiker in een kleine kom. Verhit de olie in een wok op matig vuur en roerbak de cashewnoten in 2 tot 3 minuten lichtbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verhit dezelfde olie opnieuw en roerbak de helft van de knoflook op matig vuur lichtbruin. Voeg de helft van de kipreepjes toe en roerbak ze 4 tot 5 minuten op hoog vuur, of tot ze gaar zijn. Haal ze uit de wok en herhaal met de rest van de knoflook en kip. Doe alle kip weer in de wok.
Voeg de paprika, wortel, kleine ui en het vissausmengsel toe en roerbak het geheel 1 tot 2 minuten. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Voeg de cashewnoten, chilipeper en lente-ui toe en schep alles goed om. Bestrooi met de versgemalen witte peper.

image

Thaise keuken - Nam Tok Moo (gegrild varkensvlees met dressing) met recept
Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is dit gerecht uit de Isaan: Nam Tok Moo (gegrild varkensvlees met dressing) น้ำตก หมู

Dit populaire en smaakvolle gerecht uit de Isaan, bestaat uit sappig gegrild varkensvlees, wat in plakjes wordt gesneden en wordt geserveerd met kleefrijst, uien en pepers. De smaak wordt verfijnd met een bijzondere dressing. Nam Tok Moo (de letterlijke vertaling is: waterval varkensvlees) komt ook voor in de Laotiaanse keuken.

Zoals gezegd is het vooral de bijzondere “dressing” van dit gerecht die de typische intense smaak bepaald. Het bestaat uit gemalen gebrande rijst, gemalen gedroogde chilipeper, vissaus, limoensap, sjalotjes en blaadjes mint. Het kan ook lente-uitjes bevatten.

Nam Tok Moo wordt traditioneel gegeten met kleefrijst en rauwe groenten zoals thua fak yao (tuinbonen) en kalam pli (kool).

Wederom een feest van smaakgenot.

Nam Tok Moo recept
Nam Tok Moo is een Thaise gerecht gemaakt met gegrild varkensvlees en een pittige, aromatische saus. Hier is een recept om Nam Tok Moo te maken:

Ingrediënten:

500 gram varkensvlees, gegrild en in dunne plakjes gesneden
2 rode chilipepers, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 limoen, het sap en de rasp
1 eetlepel vissaus
2 eetlepels gehakte koriander
2 eetlepels gehakte basilicum
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel olie
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel korianderpoeder
Bereidingswijze:

Verhit de olie in een pan en fruit de fijngehakte chilipepers en knoflook tot ze goudbruin zijn.
Voeg het gegrilde varkensvlees toe aan de pan en bak het mee tot het vlees licht bruin is.
Voeg de vissaus, limoensap en -rasp, suiker, knoflookpoeder en korianderpoeder toe aan de pan en roer goed om alles te combineren.
Laat de saus een paar minuten koken totdat het vlees goed is doorweekt met de dressing.
Voeg de gehakte koriander en basilicum toe en roer om te combineren.
Serveer het gerecht warm, eventueel met rijst of gekookte noedels. Geniet ervan!
Disclaimer: er zijn vele manieren om een Thais gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met locale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok.

image

I made this morning already several necessary repairs in my Restaurant

image

Thaise keuken - Yam Mamuang (groene mango salade)
Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Vandaag een frisse groene mango salade met garnalen: Yam Mamuang ยำมะม่วง

Deze Thaise groene mangosalade wordt bereid met Nam Dok Mai Mango, het gaat daarbij om onrijpe mango. De textuur van de groene mango is knapperig met een frisse zoetzure smaak. Enigszins vergelijkbaar met een groene appel. De stukjes mango worden bereid tot een salade met als ingrediënten: geroosterde pinda’s, rode sjalotten, groene ui, koriander en grote verse garnalen.

Het is normaal gesproken een pittig gerecht maar dat hangt af van de hoeveelheid chili die je toevoegt. De dressing bestaat uit een combinatie van verse limoensap, vissaus en suiker, hierdoor ontstaan de perfecte balans tussen zure, zoete en zoute smaken. Een eigenschap waar de Thaise keuken zo bekend om is.

Het gerecht is natuurlijk ook geschikt voor vegetariërs, mits je de garnalen weglaat.

image

Thaise keuken: Khao mu daeng (rijst met rood varkensvlees)
De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag een rijstgerecht met een oorsprong uit de Chinese keuken: Char siew met rijst, maar in Thailand heet het gerecht: Khao mu daeng, rijst met plakjes rood varkensvlees.
Khao mu daeng (ข้าว หมูแดง) bestaat uit plakjes Chinese char siu in Thaise stijl, dat is krokant gebakken buikspek en wordt geserveerd met gestoomde rijst, gekookte eendeneieren, gesneden komkommer en een ingedikte zoete bonenjus. Bij het gerecht wordt vaak een kom bouillon en een paar stengels rauwe lente-uitjes geleverd. Bij het gerecht wordt zwarte sojasaus en chili-azijn geserveerd, terwijl nam phrik phao (Thaise geroosterde chilipasta ) optioKhao mu krop (ข้าว หมู กรอบ) is een variatie op khao mu daeng. Dat is khao mu daeng maar zonder rood varkensvlees. Zowel khao mu Daeng als khao mu krop zijn gerechten die overal in Thailand verkrijgbaar zijn, zoals op straat, in foodcourts, op markten of in de diverse restaurants, net als andere bekende rijstgerechten zoals khao man kai, khao kha mu en khao na pet.
In #Bangkok zijn er veel bekende khao mu daeng restaurants in de verschillende wijken, zoals in Silom, Talat Phlu, Wat Trai Mit, Thanon Plaeng Nam en Sam Phraeng.neel is.

image
Over

WELCOME IN MIJN RESTAURANT
Voor alle dranken en eten
Ook voor partijen en parties
Wij zijn ook te vinden op Googel Maps / GPS

MEETING POINT FOR EXPATS