😏

image

Illegale migranten aan de Servisch-Hongaarse grens worden bewapend door de Albanese maffia in Kosovo, beweert Servië.

De Servische autoriteiten zijn begonnen met een formidabel optreden aan de grens met Hongarije, na een dramatische toename van illegale activiteiten, meldt Remix.

Illegale migranten die vanuit Servië naar Hongarije proberen over te steken, worden bewapend door de Albanese maffia in Kosovo, zo beweert de Servische minister van Binnenlandse Zaken Bratislav Gasic.

Gasic zei donderdag in Belgrado dat een aantal vuurwapens die onlangs in beslag zijn genomen door grensfunctionarissen aan de Servisch-Hongaarse grens terug te voeren zijn op georganiseerde misdaadgroepen die actief zijn in Pristina en die de toestroom van illegale activiteiten aan de buitengrenzen van de Europese Unie faciliteren.

“Het zijn geen migranten, het zijn georganiseerde criminele bendes, en wij bestrijden ze”, zei Gasic. Hij onderstreepte dat de Albanese maffia in Kosovo deze georganiseerde groepen niet alleen ondersteunt met het leveren van vuurwapens, maar ook op andere manieren, waaronder transport en levensonderhoud.

Eind oktober werden honderden Servische politieagenten ingezet aan de Servisch-Hongaarse grens en nabijgelegen nederzettingen na een gewapende botsing tussen migranten die tot dodelijke slachtoffers leidde.

In de twee weken die volgden hielden de Servische autoriteiten 4.931 migranten vast in de gebieden Subotica, Zombor, Nagykikinda en Pirot in het zuidoosten van Servië; ze vonden ook negen machinegeweren, vijf pistolen, meer dan 1.600 munitie, honderden paspoorten en kleine hoeveelheden verdovende middelen.

Tijdens de operatie zijn acht mensen gearresteerd wegens mensenhandel en 190 anderen zijn aangehouden voor diverse misdrijven.

Op het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015 staken ongeveer een miljoen illegale immigranten de zogenaamde Westelijke Balkanroute over, waarvan Servië deel uitmaakt. Volgens officiële cijfers is de meest populaire route voor illegale immigratie nog steeds de landroute door de Westelijke Balkan.

Omdat de Servische autoriteiten de onderschepte mensen niet deporteren, maar hen alleen terugbrengen van de noordgrens naar de zuidgrens, zijn veel migranten weer onderweg en bereiken ze een paar dagen later de Hongaarse grens, waar ze opnieuw proberen de Europese Unie binnen te komen.

image

kabinet trekt 2 miljard euro uit voor Oekraïne, grootste deel naar militaire steun.

Het demissionaire kabinet stelt voor volgend jaar in totaal ruim 2 miljard euro beschikbaar voor hulp aan Oekraïne. Het overgrote deel is bestemd voor militaire steun in de oorlog tegen Rusland.

Voor dit jaar was 2,5 miljard euro gereserveerd voor steun aan Oekraïne, dat in februari 2022 werd binnengevallen door Rusland. Daar kwam nog eens 1,7 miljard euro aan extra militaire steun bij. Op de NAVO-top afgelopen zomer in de Litouwse hoofdstad Vilnius sprak Nederland af dat het Oekraïne ook op de lange termijn zou blijven steunen.

Oekraïense vluchtelingen in Cranendonck kregen tot 1 november steun in vorm van gratis opvang. Nu betalen zij een deel van de kosten voor hun verblijf zelf.

"Dit gaat ook over onze veiligheid", benadrukt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. "Als Oekraïne deze oorlog niet wint, hebben we een nog veel groter probleem dat ons nog veel meer gaat kosten. Daarom vind ik dit een verstandige uitgave om te doen", aldus de bewindsvrouw.

"De oorlog in Oekraïne is nog volop gaande en we moeten er rekening mee houden dat die nog lang gaat duren", zegt Ollongren. Het is zaak dat de Oekraïners weten waar zij aan toe zijn zodat ze vooruit kunnen plannen. "Ze kunnen dit niet zonder de zekerheid van steun van partnerlanden als Nederland."
Meer video's over Oekraïne zien.

Ook buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt het "ontzettend belangrijk" dat Nederland en andere westerse landen laten zien dat zij Oekraïne blijven steunen. "Het gaat hier om een land dat voor zijn eigen voortbestaan vecht, maar ook voor de veiligheid en de stabiliteit van Europa. Rusland houdt echt niet op bij de Oekraïense grens."
Munitie

Oekraïne heeft met name behoefte aan munitie en hulp om al eerder geleverde wapensystemen in stand te houden. Nederland wil bijvoorbeeld bijdragen aan versterking van de luchtverdediging, zodat het land zich kan blijven verdedigen tegen aanvallen op kritieke infrastructuur.

image

Topman TikTok naar Brussel voor gesprekken met Europese Commissie

De topman van de populaire filmpjesapp TikTok is volgende week in Brussel om te praten met Eurocommissarissen over onder meer bescherming van persoonsgegevens en bestrijding van nepnieuws. TikTok ligt onder vuur omdat het te weinig zou doen om nepnieuws tegen te gaan en de privacy van kinderen te beschermen.

Het is de eerste ontmoeting tussen TikTok en de Europese Commissie sinds het verbod bij EU-instellingen op TikTok op zakentelefoons van personeel.
Het is de eerste ontmoeting tussen TikTok en de Europese Commissie sinds het verbod bij EU-instellingen op TikTok op zakentelefoons van personeel.

TikTok-topman Shou Zi Chew zal maandag en dinsdag ontmoetingen hebben met de Eurocommissarissen Didier Reynders en Thierry Breton. Ook zal hij praten met vicevoorzitter Vera Jourova van de Europese Commissie. Zij zou dan ook een gesprek hebben met een bestuurder van X, het voormalige Twitter.

Het is de eerste ontmoeting tussen TikTok en de Europese Commissie sinds het verbod bij EU-instellingen op TikTok op zakentelefoons van personeel. Brussel maakt zich namelijk grote zorgen over de veiligheid van de Chinese video-app.

De afgelopen tijd heeft TikTok kritiek gekregen vanuit de commissie omdat het te weinig zou doen om nepnieuws en haatzaaiende berichten rond de oorlog in Israël tegen te gaan. TikTok kreeg een waarschuwing van Brussel en heeft naar eigen zeggen actie ondernomen om nepnieuws rond het conflict in Israël aan te pakken.

image

Wordt het tijd voor een 'publiek alternatief' voor social media.

Om als overheid om te kunnen gaan met de grillen van grote sociale mediabedrijven, breekt Ilyaz Nasrullah, digitaal adviseur en columnist voor Trouw, een lans voor 'een publiek alternatief' op sociale media, speciaal voor publieke informatie.

Deze week werd bekend dat Facebook en Instagram geen gepersonaliseerde advertenties meer mogen tonen, zonder daarvoor expliciete toestemming te hebben gekregen van de gebruiker. Meta komt daarom met een eigen abonnementsvorm: wie geen (gepersonaliseerde) reclame wil, mag betalen. Dat zou gebruikers die niet kunnen of willen betalen, kunnen uitsluiten van het platform.

Deze week leverde dat al discussies op, want kan je vandaag de dag nog wel zonder de informatievoorziening op Facebook? Nasrullah ziet daarom wel wat in een 'publiek alternatief' op Facebook, en op andere grote sociale media, zegt hij in de BNR podcast Nexus.

'Heel veel organisaties houden zich daar al mee bezig. Public spaces bijvoorbeeld, die organisatie zegt dat we een publiek digitaal ecosysteem moeten bouwen, voor publieke informatie. Het gaat erom dat wij op een ander ecosysteem communiceren met burgers.' De digitaal adviseur ziet ook in de Nederlandse politiek meer animo voor zo'n platform. 'Vier partijen hebben dat expliciet in hun verkiezingsprogramma opgenomen.'

Nasrullah vindt het logisch dat de sociale media voor plezierdoeleinden aan de commercie worden overgelaten, zegt hij in de BNR Podcast Nexus. 'Social media is ook een plek voor vertier van mensen, voor lol maken. Het is goed dat dat er is en dat moet ook commercieel zijn.'

Maar publieksinformatie kan men beter niet aan de commercie overlaten, denkt hij. 'Als overheid moet je jezelf niet afhankelijk maken van private spelers, waar je ook nog eens continu in strijd mee bent. En als we dat wel doen, dan moeten we bedrijven anders inrichten, zegt Nasrullah. 'Als Facebook een publieke infrastructuur is, dan moet dat ook zo gereguleerd worden.'

image
Over

Bekijk, en plaats zelf hier uw nieuwsberichten