Vogels kijken in #thailand: De bladkoning (Phylloscopus inornatus)
Vandaag een vogeltje die niet alleen in Thailand voorkomt maar ook in Nederland: De bladkoning (Phylloscopus inornatus). Het is een kleine zangvogel uit de familie Phylloscopidae.
Deze vogel legt enorme afstanden af en broedt in de Siberische taiga van het Oeralgebied in het westen tot aan het Tsjoektsjenschiereiland en de Zee van Ochotsk in het oosten.
De overwinteringsgebieden liggen in de tropische en subtropische gebieden van Azië zoals in Thailand. Ondanks dat het overwinteringsgebied zich in het zuiden van Azië bevindt, duiken er elk jaar bladkoningen op in de landen rondom de Noordzee en Oostzee.
De vogel wordt in Nederland als een zeldzame, maar regelmatige gast gezien. In het najaar worden er jaarlijks tientallen bladkoningen in Nederland gespot, waarvan de meeste langs de Noordzeekust of de Waddeneilanden.
De bladkoning wordt tussen de 9 en 10,5 cm lang en zit daarmee qua grootte tussen het goudhaantje (Regulus regulus) en de tjiftjaf (Phylloscopus collybita) in. Hij heeft een mosgroene bovenzijde, een donkere oogstreep en een opvallende, lichtgele wenkbrauwstreep. De vogel heeft ook twee brede, lichtgele vleugelstrepen. De stuit, buik, borst en keel zijn witachtig.
De bladkoning eet insecten, spinnen en soms ook zaadjes en trekt tussen augustus en begin september weg uit de broedgebieden om te overwinteren in het zuiden en zuidoosten van Azië.

image

Vogels kijken in Thailand: Chinese wielewaal (Oriolus chinensis)
De Chinese wielewaal (Oriolus chinensis) is familie van de wielewalen en vijgvogels. Deze vogelsoort komt voor in Azië in gemengde bossen, in parken en grote tuinen en kent 18 ondersoorten.

De vogel is 23 tot 26 cm lang. Het mannetje is gemakkelijk te herkennen aan zijn opvallend helder en kleurrijk verenkleed. Het vrouwtje is geelgroen en gebroken wit, het mannetje is goudgeel en zwart gekleurd. De Chinese wielewaal heeft een rode, kegelvormige snavel. Hij leeft voornamelijk solitair. Het zijn schuwe vogels die zelden goed te zien zijn omdat ze zich verbergen tussen de bladeren in de bomen. Het geluid lijkt een beetje op het gejodel de van de gewone wielewaal. Er zijn echter ondersoorten die onderling sterk verschillende geluiden maken.

De Chinese wielewaal houdt van een warm klimaat en leeft in streken met een zomertemperatuur tussen 22 en 30 graden Celsius. Hoewel hij geregeld te vinden is in de bomen in parken en in de buurt van menselijke nederzettingen, blijft de vogel vaak onzichtbaar.

De vogel foerageert bij voorkeur op insecten zoals kevers, (nacht-)vlinders, sprinkhanen, krekels, rupsen en kevers maar ook vruchten. De wielewaal heeft ook een voorkeur voor bosgrond. Met zijn kegelvormige snavel kan het diertje gemakkelijk de pitten van het vruchtvlees scheiden. Deze techniek moet de vogel wel eerst leren.

image

Vogels kijken in #Thailand: De IJsvogel (Alcedinidae) – Kingfisher
Een vogelsoort die al eens vaker op Thailandblog is verschenen is de Kingfisher (de Engelse naam is naar mijn mening mooier dan IJsvogel). Dit leuke bont gekleurde diertje komt redelijk veel voor in Thailand.
IJsvogels (Alcedinidae) zijn een familie van vrij kleine tot middelgrote, vaak felgekleurde vogels met een lange, dolkvormige snavel uit de orde scharrelaarvogels. De familie telt bijna 120 soorten.
De ijsvogels zijn binnen de scharrelaarvogels het nauwst verwant aan de motmots en todies. De vroegste vorm van deze groep is Quasisyndactylus uit het Eoceen.
De meeste ijsvogels vangen vis of krabbetjes door op een overhangende tak boven een riviertje te zitten en dan bliksemsnel het water in te duiken. Veel soorten zijn er echter niet afhankelijk van en eten vooral ongewervelden. In de tropen komen zelfs soorten ijsvogels voor die leven van reptielen of grote insecten. Deze soorten zijn niet gebonden aan open water en kunnen in droge gebieden voorkomen.
IJsvogels zijn monogaam en erg territoriaal. Vanaf de leeftijd van één jaar kunnen vele soorten al broeden en proberen met aanzienlijke overtuigingskracht andere soortgenoten te verdrijven. Ze nestelen in holen van bomen, termietennesten en aarden wallen. Binnen de familie varieert het aantal eieren van één tot tien en ze zijn glanzend wit.

image

#Thailand: Pagodespreeuw (Sturnia pagodarum)
Een mooi vogeltje in Thailand is de pagodespreeuw (Sturnia pagodarum). Dit is een spreeuwensoort uit het geslacht Sturnia, een geslacht van zangvogels uit de familie spreeuwen (Sturnidae).

De pagodespreeuw is 21,5 tot 23 cm lang en roomkleurig tot oranje gekleurd, met zwart op de kop en een kuifje. De snavel is geel, aan de basis blauw. Rond het oog is een smalle ring van huid die ook blauwachtig van kleur is. De kuif is bij het mannetje opvallender dan bij het vrouwtje.

De naam pagodespreeuw komt waarschijnlijk voort uit het feit dat de spreeuw veel rond tempels in Zuid-India voorkomt. Het is een vogel die je ziet in verschillende soorten landschappen waaronder bossen, maar ook in de buurt waar mensen wonen.

Buiten de broedtijd leeft de vogel in groepen, vaak met andere soorten spreeuwen en parkieten. De pagodespreeuw wordt ook als volièrevogel gehouden.

image

Vogels kijken in #Thailand: De wenkbrauw buulbuul (Pycnonotus goiavier)
De wenkbrauwbulbul (Pycnonotus goiavier) is een zangvogel uit de familie van de bulbuls. De wenkbrauwbulbul komt voor in grote delen van Zuidoost-Azië en de Indische Archipel.

De vogels is 17,5 cm lang en grijsbruin van boven met een vrij lichte kop met een donkere streep (“teugel”) van de snavel naar het oog, een duidelijke witte wenkbrauwstreep en een donkere kruin. De borst en buik zijn vaalgrijs met vage streping en de anaalstreek is geel gekleurd.

De wenkbrauwbulbul komt voor in Zuidoost-Azië (o.a. (Zuid-Thailand, Cambodja, Borneo en de Filipijnen). De vogel tref je aan in open landschappen, parken en tuinen. Na de broedtijd vormen ze groepen tot wel honderd individuen die zich verzamelen op gemeenschappelijke slaapplaatsen.

De wenkbrauwbulbul heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. De vogel past zich gemakkelijk aan, ook in de bewoonde wereld.

SVP - Volg mijn Pagina's - Dank U

image
Over

Vogels die voorkomen in Thailand
Ook mogelijk in meerdere Aziatische landen