moestuin
moestuin

moestuin

31 Leden

De oogst van gisteren: mijn eerste sperziebonen, aardappels, snijbiet en wat aardbeien, nog wat tomaten, een bolcourgette, een pattison en wat palmkool. Erachter staan de zaailingen van boerenkool en palmkool in potjes.

image

Ooo happyvan kleine dingetje. Vandaag mijn bestelling van vreeken zaden binnen gehad. Ik ga proberen champignons en oesterzwammen te kweken. Maar ik wil niet steeds nieuwe sporen kopen. Past niet bij mijn word zo zelfstandig mogelijk streven. Heeft iemand hier ervaring met zelf sporen kweken/tips? Uiteraard lees en kijk ik ook op internet maar heb liever tips van mensen die ik weet dat ze geen belangen bij likes hebben.
Heb ook paksoi en amsoi besteld omdat die zo snel klaar is en ook met kou kan en zit te spienzen op witlof wortels of hoe je die noemt. Voornamelijk omdat dat een van de weinige dingen is die je februari oogst en ik aan het oefenen ben voor jaar rond mezelf van voedsel voorzien. Expiriment gaat niet echt super eerlijk gezegd. De vele regen zorgt voor een ware slakken plaag hier en zelfs de oorwurm doet zijn best om mijn oogst te vernagelen. Kruiden, bonen, peultjes sla, spinazie, bieten, braam, framboos, bessen etc gaan wel goed maar de aardbeien, boerenkool, bloemkool, tomaat en misch ook de pompoen gaan niet zo lekker door de vele bewolking, regen en vraatschade. Op de meloenen, druiven en veel andere warmte lievende planten reken ik niet eens meer. En mister panda heeft nog geen moer gedaan aan de kas dus ik heb kei veel spijt dat ik me tunnel heb wegegeven 🥲.
Heb mezelf maar getroost met een mooie kurkuma en pandan plant 😋

image

Ik moet het moestuinieren allemaal nog leren, heb ook maar een heel klein tuintje, betegeld, en alleen een braamstruikje en een druifje aan 1 kant van de tuin, tegen de schutting staan. Maar vandaag heb ik 2 mini-bakken (30x30 cm) van de makkelijke moestuin in mijn tuintje gezet, en ingezaaid met pluksla en rode biet! Nu afwachten tot er plantjes gaan groeien! 😍

De eerste bloemen van de sugar snaps!

image

Ik wil een echte kas geen geklooi met folie mee. Maar ik twijfel tussen policarbonaat of glas. Wat is beter weet iemand dat? Hij kan 4 meter breed en 2,5 diep. Omdat ik geen gezeur met de gemeente wil ga ik tot ongeveer 80 cm de grond in en bovengronds 180/190 hoog. Dus totale hoogte rond de zeker 230. Ik vind deze met die koude kasjes ervoor heel leuk. Wel zal ik het dak iets minder puntig maken denk ik. Ik wil kijken of rocket mass heaters iets zijn voor er in en dan met led bij lichten in de winter.

Mijn vraagjes zijn
Glas of polycarbonaat?
Welke groente doet het goed in de winter in een kas of kan alles wel?
Lijkt je dit een praktische kas met mijn maten?
Iemand tips of ervaring met rocket mass heaters en scheelt het echt zo veel in hout en blijft de warmte afgifte bij de juiste constructie echt zo lang ( +-12h) En alle andere tips uiteraard ook welkom.

Aangezien mijn mannetje nog zeker een maand aan klussen heeft verwacht ik niet dat hij voor augustus af komt en voor zeker gaat hij nooit exact als de foto worden. Maar als hij eindelijk tijd heeft om er aan te beginnen ga ik jullie spammen met foto's

image