Een CO2 Presenteerblaadje - Deel I
_____________________________

- De vinger op de zere plek

Lucht bestaat uit 78% stikstof (N2), 21% zuurstof (O2), 1% edelgassen, 0,7% waterdamp (H2O(g)) en 0,038% koolstofdioxide (CO2) ... laat dat even op je inwerken ..... Gedaan? Mooi.

Van dat geheel produceert de natuur 96%, de mens 4% ... laat ook dat even op je inwerken ..... Gedaan? Mooi.

Met betrekking tot CO2 produceert de mens dus 4% van 0,038%, dus 0,00152% ... zie jij het levensbedreigende probleem? Ik ook niet.

Toch spenderen overheden op jaarbasis tientallen miljarden tot honderden-miljarden aan belastinggeld om, naar zeggen, iets tegen te gaan dat 0,00152% van 0,038% is terwijl geen enkele bio-wetenschapper kan uitleggen waarom de menselijke productie van CO2 een wereldwijd probleem zou zijn dat ons voortbestaan bedreigt en onze ondergang betekent als we niet heel snel ophouden met het produceren van die 0,00152%.

- Fotosynthese

Zonder dat we het beseffen halen we zo'n 15 keer per minuut adem, dat daarvoor genoeg zuurstof in de lucht zit is te danken aan fotosynthese.

Bomen, planten, algen en bepaalde bacteria zetten koolstofdioxide; CO2, en water; H2O, om in glucose (suikers); C6H12O6, en zuurstof; O2 middels chloroplast(en). Hiervoor gebruiken ze zonlicht als energiebron. Dit proces heet fotosynthese en de reactie die optreedt is als volgt:

water (H2O) + koolstofdioxide (CO2) --> glucose (C6H12O6) + zuurstof (O2)

Zuurstof is in wezen het afvalproduct van fotosynthese. Rond de 50% van de totale zuurstof wordt geproduceerd door algen; wieren, in de oceanen, ongeveer 40% door bomen en planten en de rest door bepaalde bacteria. Daarnaast nemen algen, bomen en planten ook enorme hoeveelheden CO2 op uit de atmosfeer en voorkomen op natuurlijke wijze het broeikaseffect.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Algen

Het broeikaseffect ontstaat voornamelijk door waterdamp; H2O(g). Waterdamp veroorzaakt ongeveer twee-derde van het natuurlijke broeikaseffect, de rest ontstaat door koolstofdioxide, methaan en ozon, en dat is maar goed ook anders zou planeet Aarde een ijsplaneet zijn.

Koolstofdioxide-bestrijders zijn dus effectief fotosynthese-ontkenners. Immers, het veronderstelde CO2-probleem en fotosynthese zijn in strijd met elkaar en wanneer twee zaken elkaar wederzijds uitsluiten is in ieder geval één van de twee een sprookje.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fotosynthese

- Weten en Begrijpen is niet twee keer hetzelfde ding

Het lijkt er meer op dat we niet ten onder gaan aan die 0,00152% maar aan het gegeven dat we in principe een goed geïnformeerde samenleving zijn die desalniettemin, niettegenstaande dat, ende ironisch genoeg, toch de ondergang tegemoet gaat ten gevolge van iets dat vele malen gevaarlijker is ... schrijnende ignorantie en blinde paniek. Het is dus niet het fysieke klimaat dat het probleem is, dat is slechts verondersteld, het is het mentale klimaat dat het werkelijke gevaar vormt.

- Implicatie en Inferentie

Er was een periode in de aardse geschiedenis dat de atmosfeer voornamelijk uit CO2 bestond. Als het dus waar is dat koolstofdioxide het levensgevaarlijke goedje is als gesteld, dan had de aarde al lang een dode planeet moeten zijn.

Iets minder ver terug in de tijd: de MWP ( ca. 850-1250 ), toen lag het gehalte CO2 rond de 700ppm. Dus als het waar is dat het huidige gehalte van 350/400ppm zo gevaarlijk is, waarom leven we dan nog? Hadden we dan niet tijdens de middeleeuwen al uitgestorven moeten zijn?
https://www.nationalgeographic.....nl/geschiedenis-en-

- Geschiedenis tekent zich op

Aan het begin van de moderne Westerse jaartelling bevonden we ons in een warmere periode; de 'Romeinse Warmere Periode' (RWP), waarin het warmer was dan nu, gevolgd door de middeleeuwen; in eerste instantie een koudere periode gevolgd door een warmere periode; de 'Middeleeuwse Warmte Periode' (MWP), waarin het eveneens warmer was dan nu, gevolgd door, je raad 't al, een koudere periode; de 'Kleine IJstijd' (Little Ice Age; LIA) genoemd - die de 'Vikingen' van Groenland verdreef (die naam alleen al is een weggevertje) en de 'meesters der schilderkunst' ertoe aanzette het voor 't nageslacht vast te leggen.

Dan 'nu' de meest recentelijke periode, wederom een opwarmingsperiode - en zien we ons inmiddels, in het begin van de 21ste eeuw, aan de vooravond van een koudere periode; de zogenoemde 'Cyclus 25'.

Geen van die opwarmingen/afkoelingen werden veroorzaakt door de mens, het zijn de gevolgen van toenemende/afnemende zonne-activiteit in combinatie met de fluctuerende baan die de aarde om de zon aflegt, elliptisch (verderweg/dichterbij). Weinig aan de hand dus, gewoon verder leven, business as usual.

image