Maandag, 16 maart, 19.00 uur, 2020

Voor politici en zij die hen influisteren wat ze dienen te oreren, geldt hetzelfde als voor elke woordvoerder voor een bedrijf of organisatie, ze zijn 'meesters' in verschuil- en 'geladen' taal.

Voor elke tekst door een beroepsleugenaar geldt dat het in de laatste plaats gaat om dat wat de woordjes lijken te zeggen, het gaat er meer om wat er tussen de woordjes en regels door gelezen en gehoord kan worden en vooral om dat wat er achter het verhaal als geheel schuil gaat; dat wat niet expliciet gezegd wordt, echter wel impliciet wordt medegedeeld, het indirecte of 'verscholen' gedeelte, en, ook niet onbelangrijk, dat wat er nìet gezegd wordt.

Voor elk verhaal geldt, of het nu een boek van 700 pagina's is, een nieuwsbericht van 4 tot 6 regels of een speech van 20 minuten, dat het draait om het centrale punt; de essentie van het geheel, de rest is de verpakking, al dan niet met een mooie strik erom.

Bij de Rutte-speech is een klassieke methode gebruikt: de sandwich-methode; de inleiding, de eigenlijke boodschap, het nawoord; een methode om de eigenlijke, 'onprettige', boodschap te verzachten - elke, beetje, bedrijfsmanager kent die methode, om op een zachte manier kritiek te leveren op het functioneren van een personeelslid, en laten we wel wezen, de overheid is niets anders dan een managements-bedrijf dat zich voordoet als een regering.

Wanneer we de Rutte-speech onderwerpen aan een zogeheten close read; de tekst regel voor regel, woordje voor woordje, uit elkaar trekken; dus grondig analyseren, blijft er weinig van over. Dat geldt zeker voor de inleiding en het nawoord, niets anders dan platitudes, echter ook voor de essentie van het verhaal: de drie scenario's.

Scenario 2 kan gelijk een kruis doorheen want is een non-scenario, is er alleen tussengepropt om het gekozen scenario mooier te laten lijken dan het is, scenario 1 dus, wat neerkomt op de verzachte vorm van scenario 3 en uiteindelijk zal leiden tot dat scenario, zie de gelijkwaardige speeches van Macron en Merkel, die hebben scenario 3 aangekondigd, Macron keihard, Merkel iets minder hard en Rutte, zoals gewoonlijk, halfslachtig.

Laten we wel wezen, wanneer de landen om jou heen voor een lock-down kiezen, is het effect ervan dat jij zelf ook in een lock-down zit, of je dat nu verkiest of niet, en heeft Rutte handig gebruik van gemaak door te fingeren dat Nederland niet voor een lock-down kiest en kan hij straks, wanneer Nederland wel in een lock-down gaat, de Zwarte Piet neerleggen bij de buurlanden en de Pontius Pilatus uithangen.

Leer ons Mark Rutte, d.w.z., zijn 'meesters', kennen.

De hele speech komt neer op dat ene sleutelwoord: groepsimmuniteit, en een goed verstaander ...

https://nl.m.wikipedia.org/wik....i/Co%C3%B6rdinatiewe

image