Een Oorlog Reeds Verloren #2.18: Normaal. Doen.

Al sinds het begin van de coronacrisis en de opgelegde maatregelen heeft men het over het 'nieuwe normaal'. Een normaal waarin de vrijheid wordt opgeofferd in ruil voor veiligheid, waarin niet alleen burgerrechten maar zelfs de menselijkheid pas op de plaats moet maken op bevel van het gezag.

De maatregelen die de overheid onder leiding van minister-president Mark Rutte haar bevolking heeft opgelegd om hen te beschermen tegen de onzichtbare dreiging van het virus zijn officieel dan wel van tijdelijke aard; deze tijd is echter van meet af aan onbepaald en slechts eenzijdig opzegbaar. De data en onderzoeken die eraan ten grondslag liggen zijn niet inzichtelijk en men moet er maar op vertrouwen dat de onzichtbare experts van het Outbreak Management Team, door de gewiekste spin doctors van de regering aimabel gepresenteerd als 'Jaap en zijn mensen' van het RIVM, de mensen zijn die de democratische rechtstaat Nederland zullen behoeden voor de ondergang. Kritische geluiden worden in diskrediet gebracht, vragen worden opzij geschoven door de deskundigheid van de vraagsteller in twijfel te trekken en antwoorden blijven uit.

Het gebrek aan transparantie, inspraak en verantwoording baart grote zorgen voor de toekomst van de democratie. Het 'nieuwe normaal' lijkt niets minder dan een cryptonormatieve opdracht tot onderdanigheid en gehoorzaamheid. Of u dit nu nodig acht in crisistijd of niet: laten we niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.

-9c