Dit is mijn eerste bijdrage hier.
Soms heb je van die ideeën die mogelijk kunnen bijdragen aan verandering. Zo'n idee wat het eerste steentje is welke een lawine veroorzaakt.😁

Een mijmering over vrede, bevrijdingsdag 5 mei 2023.

Een mijmering over de oorlog Rusland versus Oekraine.
'Onze oorlog' volgens Mark Rutte, die graag voor taxibedrijf speelt met het Nederlandse regeringsvliegtuig, ten dienste van president Zelenski... Voor wie wapenleveranties in de vorm van F16's geen taboe meer is...

Eigenlijk is het een proxy-oorlog tussen de VS en Rusland, die op Europees grondgebied wordt uitgevochten.

Zoals alle oorlogen gaat het om belangen.
Graan, staal, steenkool, en in mindere mate om veiligheid. Ja, veiligheid is nu in het geding, omdat onder druk van de VS de Navo sinds 1989 steeds meer is opgerukt richting Rusland, ondanks de toezegging van Europa aan Rusland dat dat niet zou gaan plaatsvinden.

Als je dit soort expansiedrift vertoont, tast je de eer aan van de gemiddelde Rus, en zeker van iemand als Putin.
Geen wonder dat hij probeert 'terug te winnen' wat hem in zijn ogen ontnomen is.

Onderwijl is hij bezig te vernietigen wat juist van waarde is. De complete infrastructuur van Oekraïne, honderdduizenden mensenlevens aan beide zijden, maar ook de animo van de Oekrainer om nog iets voor de Russen te kunnen betekenen als het land volledig onder de voet is gelopen. Een land van verschroeide aarde is wat nu voorligt.

De Navo en Europa (als verlengstuk van de US) doen niets om te dé-escaleren, in tegendeel, ze houden het vuur brandend door steeds weer olie op het vuur te gooien met spierballentaal en wapens te leveren.

Er wordt niet meer gesproken met elkaar. Toen het een jaar geleden nog kon heeft de US onder dreiging met sancties (geen hulp meer verlenen) Oekraïne geadviseerd zich terug te trekken uit de onderhandelingsgesprekken in Turkije.

Maar wat hadden we ook al geleerd op school over onderhandelingstechnieken?
Juist ja... je moet proberen 'de taart te vergroten'. Oftewel, een win-win situatie te creëren.

Hoe werkt dat ook al weer?
Breng de betrokken partijen en belangen in kaart.
Filter op elementen die niet direct betrokken zijn bij het onderhandelingsproces en verwijder die. Zo is bijvoorbeeld de VS de sterkste ruis, die de agenda bepaalt, maar in feite aan de zijlijn staat.

Doordat de belangen van betrokken partijen nu helder zijn, kan worden verder gesproken. En nu gaat het er om creatief te worden.

In feite is Oekraïne een wingewest voor kolen en staal, graan en vleesproductie.
Rusland heeft Oekraïne nodig, net als Europa.

Wat zou er mooier zijn dan de Oekraïners te laten produceren voor beide kampen? Een onafhankelijk Oekraïne, met een eigen identiteit, die bouwen aan hun eigen land?
Met mensen die trots en positief gemotiveerd zijn..

Nu worden miljarden uitgegeven aan vernietiging, vanuit beide kampen.
Maar dat betekent dat er dus geld is, echter nu met een negatief rendement.
Als dát geld nu eens geïnvesteerd wordt, vanaf nu, voor de wederopbouw in plaats van vernietiging?

Natuurlijk betekent dit dat er goede afspraken gemaakt moeten worden.

- In ruil voor terugtrekking uit de bezette gebieden (met of zonder Krim) krijgt Rusland de verzekering dat de VS en de Navo zich niet meer zullen bemoeien met Oekraine.

- Er dient te worden vastgesteld hoeveel geld Europa en Rusland in Oekraïne moeten investeren om de infrastructuur, economie en woonsituatie van de bevolking weer op het vooroorlogse niveau te krijgen.

- Rusland zowel als Europa zullen verzekerd zijn van een X volume aan productie vanuit de Oekraïne, tegen transparante prijzen.

- Hiermee wordt de taart dus vergroot. Beide kampen profiteren van de opbrengsten van Oekraïne, Oekraïne profiteert van de inkomsten van hun eigen inspanningen, het behoudt haar eigen identiteit.

Én ze zijn gemotiveerd om te werken, voor hun eigen toekomst, en niet als slaaf voor een overheerser.

Én, zowel Rusland als Europa behalen een positief rendement uit het geld wat anders alleen maar vernietiging tot gevolg had.

Én, last but not least, er ontstaat nieuwe ordening, met rust en veiligheid voor Europa.

Dit is het idee in een notedop.

Natuurlijk zal er heel veel besproken en geregeld moeten gaan worden.
De VS zal niet blij zijn, want ze worden echt aan de zijlijn gezet.
Ze worden buiten spel gezet en gaan dreigen. Met sancties bijvoorbeeld, daar zijn ze goed in. Maar even zo goed snijden ze zich daarmee in het eigen vlees.

Als niet meer afhankelijk van de VS zal Europa weer een eigen koers kunnen gaan varen, en weer on speaking terms komen met China, met wederzijdse handelsbelangen, en dien ten gevolge vrede.
Blokvorming Rusland/China versus VS/Europa is niet meer nodig.

Mark Rutte zal geen baasje worden van de Navo. Maar is dat erg als hiermee een nieuwe vredesorde wordt bereikt? Misschien kunnen we hem een leuke 'functie elders' aanbieden, zodat hij zich kan inzetten voor het vredesproces in plaats van oorlog?

Graag zoveel mogelijk delen.
Klaas Feenstra.