Chicken with cashew nuts (Gai Pad Med Mamuang)
Gai Pad Med Mamuang (Roergebakken Kip met Cashewnoten) komt oorspronkelijk niet uit Thailand, maar uit China. Vertaald naar het Nederlands heette het gerecht daar “Kung Pao Kip”. De Thai hebben het gerecht enkel op één plek gewijzigd: de oorspronkelijke pindanoten werden ingewisseld voor cashewnoten.

De volledige Thaise naam van het gerecht is “Gai Pad Med Mamuang Him Ma Paan”, maar in de volksmond wordt het Gaid Pad Med of Gai Pad Med Mamuang genoemd. Elk restaurant met Thaise keuken en elk Thais hotel heeft dit authentieke gerecht wel op de menukaart staan. De variatie in smaak verschilt per restaurant met name in de gradatie van zoetigheid.

Pad Med Mamuang, ook bekend als Thaise kip met cashewnoten, is een populair gerecht uit de Thaise keuken. Dit gerecht is een heerlijke combinatie van de zoete, zure, zoute en pittige smaken die typisch zijn voor de Zuidoost-Aziatische keuken. De ingrediënten voor Pad Med Mamuang omvatten meestal kip, cashewnoten, ui, paprika, lente-ui, gedroogde chilipepers, knoflook en een saus gemaakt van oestersaus, sojasaus, vissaus en suiker. Het gerecht wordt traditioneel bereid in een wok en geserveerd met gestoomde rijst.

Het kookproces is vrij snel omdat de ingrediënten op hoog vuur worden geroerbakt. Dit zorgt ervoor dat de kip sappig blijft, de groenten knapperig zijn en de cashewnoten een fijne textuurcontrast geven. De saus maakt het gerecht compleet door de smaken van de verschillende ingrediënten te verbinden. Dit gerecht is zeer aanpasbaar. Hoewel het traditioneel met kip wordt gemaakt, kunnen andere eiwitbronnen zoals tofu, garnalen of rundvlees ook worden gebruikt. Extra groenten zoals champignons, baby maïs, of ananas kunnen ook worden toegevoegd voor extra smaak en textuur.

Het mooie aan dit heerlijke gerecht is dat het gemakkelijk te bereiden is en dat de ingrediënten overal ter wereld verkrijgbaar zijn.

Recept:
Hoofdgerecht
Gereed binnen 30 minuten
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
1-2 gedroogde rode chilipepers
1 eetlepel vissaus
2 eetlepels oestersaus
3 eetlepels kippen- of groentebouillon, of water
1/2 – 1 theelepel palmsuiker
4 eetlepels plantaardige olie
80 gram cashewnoten
4-5 tenen knoflook, fijngehakt
500 gram kipfilet, in dunne reepjes
halve rode paprika, in dunne reepjes
halve wortel, diagonaal in plakjes
1 kleine ui, in stukjes van 1 cm
2 lente-uitjes, in stukjes van 1 cm
versgemalen witte peper
Bereidingswijze:
Verwijder de stelen van de gedroogde chilipeper(s). Snijd de chilipeper(s) in stukjes van 1 centimeter, verwijder de zaadjes en gooi ze weg.
Meng de vissaus, oestersaus, bouillon en suiker in een kleine kom. Verhit de olie in een wok op matig vuur en roerbak de cashewnoten in 2 tot 3 minuten lichtbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verhit dezelfde olie opnieuw en roerbak de helft van de knoflook op matig vuur lichtbruin. Voeg de helft van de kipreepjes toe en roerbak ze 4 tot 5 minuten op hoog vuur, of tot ze gaar zijn. Haal ze uit de wok en herhaal met de rest van de knoflook en kip. Doe alle kip weer in de wok.
Voeg de paprika, wortel, kleine ui en het vissausmengsel toe en roerbak het geheel 1 tot 2 minuten. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Voeg de cashewnoten, chilipeper en lente-ui toe en schep alles goed om. Bestrooi met de versgemalen witte peper.

image