Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art) ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ธ
Evangelie van 23 juli 2024

Feest van de heilige Birgitta van Zweden, patrones van Europa

De heilige Birgitta van Zweden,
Gebeeldhouwd door de Meester van Soeterbeeck (actief ca. 1470โ€“8,
Vlaams, circa 1470,
Gesneden eik
ยฉ Metropolitan Museum, New York, Geschenk van J. Pierpont Morgan, 1916

Reflectie bij het beeldhouwwerk:

De heilige Birgitta van Zweden, geboren in 1303, in een zeer devoot gezin. Na de dood van haar man stichtte ze de Birgittinessen Orde, een kloostergemeenschap voor zowel monniken als nonnen, die de nadruk legde op een strikte naleving van de regel van Sint Augustinus. Birgitta is het meest bekend om haar mystieke visioenen, waarvan er veel werden vastgelegd in haar geschriften en die gedetailleerde verslagen van Christus' lijden en boodschappen van de Maagd Maria onthulden. Haar invloed reikte tijdens haar leven ver buiten Zweden, toen ze op pelgrimstochten door Europa ging, waaronder een opmerkelijke reis naar Rome, waar ze de kerk probeerde te hervormen en een terugkeer naar haar spirituele wortels wilde aanmoedigen.

Sint Birgitta werd in 1999 door paus Johannes Paulus II uitgeroepen tot een van de beschermheiligen van Europa, naast Sint Catharina van Siena en Sint Teresa Benedicta van het Kruis (Edith Stein). Deze erkenning eert haar diepgaande impact op de Europese christelijke spiritualiteit en cultuur. Birgittes leven was een voorbeeld van de eenwording van christelijke waarden in verschillende landen, wat een gevoel van eenheid en spirituele vernieuwing binnen het continent bevorderde.

In dit Vlaamse eikenhouten beeldhouwwerk uit circa 1470 zien we Sint Birgitta van Zweden (ca. 1303โ€“1373) terwijl ze haar "Openbaringen" schrijft, die volgens de traditie door Christus zelf aan haar werden gedicteerd. Ze wordt afgebeeld in het monastieke habijt van de orde die ze stichtte, Sint Verlosser van de Brigittijnen. Het beeld toont de kenmerkende hoofdtooi van de orde, met zijn unieke kruisvormige ontwerp. Het bestaat uit een witte linnen doek die het hoofd en de schouders bedekt, met een kroonachtige band die een klein kruis aan de voorkant vasthoudt. Dit kruis is gemaakt van vijf rode stippen of juwelen, die de vijf wonden van Christus voorstellen. Het kruis op het beeld was waarschijnlijk gemaakt van edelstenen; hoewel het nu verloren is gegaan, kunnen we nog steeds de lege uitsparing zien.

Johannes 15:1-8

1 Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijngaardenier. 2 Elke rank aan Mij, die geen vrucht draagt, snijdt Hij af; en elke rank die wรจl vrucht draagt, zuivert Hij, opdat ze nog meer vrucht mag dragen. 3 Reeds zijt gij rein door het woord, dat Ik tot u gesproken heb. 4 Blijft in Mij, en Ik blijf in u. Zoals de rank uit zichzelf geen vrucht kan dragen, maar alleen wanneer ze aan de wijnstok blijft, zo kunt ook gij het niet, wanneer gij niet blijft in Mij. 5 Ik ben de wijnstok, gij zijt de ranken. Wie in Mij blijft, en Ik in hem, hij draagt rijke vrucht; want zonder Mij kunt gij niets doen. 6 Zo iemand in Mij niet blijft, dan wordt hij weggeworpen als de rank, en verdort; men raapt ze bijeen, werpt ze in het vuur, en verbrandt ze. 7 Maar zo gij in Mij blijft, en mijn woorden in u blijven, vraagt dan al wat gij wilt, en gij zult het verkrijgen. 8 Dit is het, wat mijn Vader verheerlijkt: dat gij veel vruchten draagt, en mijn leerlingen wordt.

image