Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art ) 🇱🇺🇧🇪🇬🇧🇮🇹🇪🇸
Evangelie van 9 september 2024

De Farizeeën hoopten iets tegen Hem te kunnen gebruiken.

Jezus geneest de man met een verschrompelde hand,
Ter dood veroordeeld door de schrijver Ilyas Basim Khuri Bazzi Rahib (Egyptisch, actief ca. 1684),
Inkt en pigmenten op geschept papier
© The Walters Art Museum, Baltimore

Reflectie bij het verluchte manuscript:

In de evangelielezing van vandaag hoopten de schriftgeleerden en Farizeeën "iets tegen Jezus te kunnen gebruiken". Ze wachtten erop dat Hij een fout zou maken, dat Hij op een manier zou handelen die in strijd zou zijn met de wet. Dit is een zeer negatieve manier om iemand te bekijken, waarbij je die nauwlettend observeert om die te betrappen en de fouten bloot te leggen. Deze benadering was volledig in strijd met hoe Jezus anderen behandelde. Hij zocht nooit naar kansen om te bekritiseren of te veroordelen; Hij keek niet naar mensen en wachtte niet tot ze een misstap begingen. In plaats daarvan was Zijn missie om mensen op te beuren en te herstellen, om ze te verbeteren in plaats van te verzwakken.

In het evangelie geneest Jezus op de sabbat een man met een handicap, zich er volledig van bewust dat dit vijandigheid zou oproepen bij degenen die Hem ervan beschuldigden de sabbatsrust te schenden. Jezus liet zich echter niet afschrikken van Zijn werk om mensen te vernieuwen en te herstellen in lichaam, geest en ziel. Dit is vandaag de dag nog steeds zijn missie: "goed doen" en "levens redden", zoals het evangelie zegt. Hij heeft deze missie ook aan ons toevertrouwd. We worden opgeroepen om niet op te letten of anderen falen, maar om de Heer door ons heen te laten werken om anderen op te bouwen!

In de islamitische traditie wordt het verhaal van Jezus (in het Arabisch bekend als Isa) die de man met een verschrompelde hand geneest, niet specifiek genoemd in de Koran. De islam erkent Jezus echter als een profeet en een genezer die wonderen verrichtte met toestemming van God (Allah). De verluchte manuscriptpagina van een Egyptische schrijver uit de late 17de eeuw is een fascinerend document. In de islam wordt benadrukt dat alle wonderen die door Jezus werden verricht, werden verricht met de wil en toestemming van God. Hoewel het specifieke verhaal van het genezen van een man met een verschrompelde hand niet gedetailleerd wordt beschreven in islamitische teksten, bestrijkt het algemene geloof in Jezus' genezende krachten een breed spectrum aan wonderen, en het is mogelijk dat zo'n wonder kan worden opgenomen in het bredere begrip van zijn wonderbaarlijke vermogens, en dus in dit Egyptische manuscript.

Lucas 6:6-11

6 Op een andere sabbat ging Hij de synagoge binnen, om onderricht te geven. Daar was een man, wiens rechterhand was verdord. 7 De schriftgeleerden en farizeën bespiedden Hem, of Hij ook op de sabbat zou genezen, om Hem dan te kunnen beschuldigingen. 8 Daar Hij hun gedachten kende, sprak Hij tot den man met de verdorde hand: Sta op, en kom in het midden. Hij stond op, en ging er staan. 9 Nu sprak Jesus tot hen: Ik vraag u, of men op de sabbat goed mag doen of kwaad, iemand redden of doden? 10 Hij liet zijn blik over hen allen gaan, en sprak tot hem: Strek uw hand uit! Hij strekte ze uit, en zijn hand was genezen. 11 Maar ze werden razend van woede, en bespraken onder elkander, wat ze Jesus zouden doen.

image