Herhalingsprik tegen corona: wie komen in aanmerking en welk vaccin wordt gebruikt?

De GGD'en zijn er weer klaar voor. Vanaf aankomende week mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om de herhalingsprik voor kwetsbare mensen en mensen boven de zestig jaar. Een beetje vergelijkbaar met de griepprik, alleen wordt die door de huisarts uitgedeeld. De coronaprik wordt gezet door de GGD.

Er wordt dit jaar geprikt met het mRNA-vaccin Comirnaty van Pfizer/BioNTech. Dat richt zich vooral op de Omikronvariant JN.1. Net als alle virussen verandert het SARS-CoV-2 virus, in de volksmond corona dus, steeds.

Op dit moment wordt in rioolwater vooral die JN.1 variant gevonden. Maar ook binnen die JN1 zijn er weer varianten; KP.3 wordt nu het meeste gevonden, maar ook de KP.2 doet aardig mee.

De prikronde die maandag officieel begint, is dus een herhalingsprik die gegeven wordt aan mensen met een broze gezondheid en ouderen boven de zestig jaar. Die kunnen niet zomaar komen binnenlopen.

De afgelopen weken zijn brieven met een uitnodiging verstuurd aan mensen die ieder jaar ook de griepprik krijgen en vorig jaar ook een coronaprik hebben gehad, want het is dezelfde doelgroep. Overigens zijn nog niet alle uitnodigingen de deur uit. De komende zes weken kunnen er nog brieven op de mat vallen.

Wie een prikje gaat halen, moet niet vergeten zijn of haar ID-kaart of paspoort mee te nemen. Je krijgt alleen een spuit als je een afspraak hebt, dus gewoon op de bonnefooi binnenlopen is nutteloos want een prik krijg je dan niet. Vrijdag 6 december is de campagne weer voorbij.

De tijd van lockdowns en avondklokken is inmiddels al lange tijd voorbij, maar corona waart nog altijd rond. Het is een soort griepvirus geworden. Afgelopen zomer was er een flinke piek te zien in het aantal besmettingen.

Het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haalt die gegevens uit het rioolwater. Testen hoeft niet meer, maar je plast wel virusdeeltjes uit en die komen in het riool tercht.

Waarom weer een prik?

Zoals altijd bij corona en ook bij griep werden sommige mensen die het te pakken hadden flink ziek. Doorgaans niet levensbedreigend zoals in het begin van de pandemie, maar wel goed beroerd. De symptomen zijn nog altijd grotendeels hetzelfde: keelpijn, hoofdpijn, hoesten en algehele malaise.

De meeste mensen hebben inmiddels weerstand opgebouwd en dan blijft het dus bij die relatief milde klachten. Maar corona blijft, net als griep, gevaarlijk voor mensen met een broze gezondheid en voor ouderen.

image