Faber krijgt gelijk nul op rekest van Brussel rond asielregels.

Nederland zal zich moeten blijven houden aan de Europese regels over asiel en migratie. Met die reactie komt een woordvoerder van de Europese Commissie, nu asielminister Marjolein Faber heeft aangekondigd een uitzondering te willen op het Europese asiel- en migratiepact als het verdrag wordt gewijzigd. De regels ‘blijven bindend voor Nederland’, gaf de woordvoerder aan tegenover persbureau ANP.
Marjolein Faber heeft aangekondigd een uitzondering te willen op het Europese asiel- en migratiepact als het verdrag wordt gewijzigd.

Woensdagmorgen stuurde Faber een brief naar de Europese Commissie waarin is gevraagd om een 'migratie opt-out'. Dat het kabinet-Schoof zou moeten wachten tot er aan het verzoek gehoor wordt gegeven, was al duidelijk. Zelf zei premier Dick Schoof ook dat het pas zover zou komen als er een aanpassing zou komen van het Europese asielverdrag, waardoor er een opening zou komen voor onderhandelingen.

'We verwachten niet dat het EU-verdrag snel wordt gewijzigd', zei een woordvoerder van de Commissie in een eerste reactie. Ook Europese wijzigingen op asiel en migratie verwacht ze niet op korte termijn. De Europese Commissie is tevreden dat Faber in haar brief expliciet schrijft dat Nederland prioriteit geeft aan de implementatie van het Europese asielpact dat eerder dit jaar is aangenomen en over een krappe twee jaar in werking treedt.

Maar zelfs dan zou het nog lang kunnen duren. Als Nederland een uitzondering zou willen krijgen, moet het ook goedkeuring krijgen van de andere EU-lidstaten. 'Ik ga ook proberen andere lidstaten mee te krijgen om daar beweging in te krijgen', aldus Faber, die Denemarken, Zweden en Polen noemt als voorbeelden van landen waar ze mee in gesprek wil. 'En op het moment dat ik die landen mee ga krijgen, en we worden een grotere groep, dan zullen ze toch binnen Europa moeten gaan bewegen.'

Naar verwachting zullen met name zuidelijke EU-lidstaten kritisch zijn op verzoeken om uitzonderingen, omdat ze juist een gelijkmatige verdeling van asielzoekers willen. 'Het kan wel zijn dat we ze, als het ware, aansteken', zegt Faber. 'Dat zij ook denken: we willen dit anders.'

image