Armoede in Nederland: nieuwe rekenmethode geeft vertekend beeld.
Een recente herziening van de rekenmethode door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de armoedecijfers in Nederland. Volgens de nieuwe berekeningen leefden vorig jaar zo’n 540.000 mensen onder de armoedegrens, vergeleken met ongeveer 830.000 mensen onder de oude methode.
Het verschil is te wijten aan het feit dat huishoudens met bepaalde financiële reserves nu niet meer als arm worden beschouwd.
Henk de Graaf, directeur van het Armoedefonds, betwijfelt echter de waarde van deze nieuwe cijfers. Hij beschrijft de daling als een “papieren werkelijkheid” en benadrukt dat deze cijfers niemand daadwerkelijk meer middelen, zoals voedsel, shampoo of schoolspullen, bieden.
De Graaf waarschuwt dat de nieuwe definitie van armoede niet moet dienen als excuus voor het kabinet om geen actie te ondernemen.
‘Aantal hulpvragenden neemt juist toe’
Het Armoedefonds merkt op dat veel armoede hulporganisaties rapporteren dat het aantal mensen dat om hulp vraagt, juist toeneemt. Volgens De Graaf moeten de nieuwe cijfers niet als een vrijbrief worden gezien voor beleidsmakers om minder aandacht aan armoedebestrijding te besteden.
Hij is bezorgd over de impact van de nieuwe rekenmethode, vooral voor mensen met hoge zorgkosten of schulden, zeker nu de energietoeslag is komen te vervallen.
De situatie voor mensen die net boven de armoedegrens leven, is volgens De Graaf ook zorgwekkend. Deze groep, die vaak ook met stijgende kosten en beperkte toegang tot hulp te maken heeft, ervaart veel van dezelfde problemen als mensen die daadwerkelijk onder de armoedegrens leven.
De voortdurende onzekerheid maakt hun situatie nauwelijks beter, waardoor het aantal mensen dat in financiële problemen verkeert, alleen maar toeneemt.
Stijgende kosten voor alleenstaanden met kinderen en zzp’ers
Voedselbanken Nederland bevestigt dat de nieuwe rekenmethode waarschijnlijk weinig invloed zal hebben op hun klantenbestand. Wel maken ze zich grote zorgen over werkende mensen die sinds eind vorig jaar hulp zoeken bij de voedselbank.
Directeur Hens Staghouwer wijst op de stijgende kosten die vooral alleenstaanden met kinderen en zzp’ers in de problemen brengen. Deze groep zal naar verwachting in de toekomst alleen maar groeien, wat de druk op hulpverleners verder zal verhogen.
Francis
Verwijder reactie
Weet je zeker dat je deze reactie wil verwijderen?