Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art)๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡น
Evangelie van 22 oktober 2024

Kleed je voor actie en laat je lampen branden.

De wijze en de dwaze maagd,
Geschilderd door Jan Adam Kruseman (1804-1862),
Geschilderd rond 1848,
Olieverf op doek
ยฉ Jan Cunen Museum, Oss, Nederland

Reflectie bij het schilderij:

Dit schilderij van de Nederlandse kunstenaar Jan Kruseman beeldt de gelijkenis van de wijze en de dwaze maagden af. De lamp van de wijze maagd is aangestoken en ze houdt een pot met extra olie vast, voorbereid en waakzaam. Daarentegen wordt de dwaze maagd afgebeeld terwijl ze slaapt, haar lamp is net leeg en de vlam is gedoofd. Terwijl de dwaze maagd zich vastklampt aan haar wereldse parels, staart de wijze maagd met focus en vastberadenheid in de verte, haar ogen gericht op het onmiddellijke moment. Ze begrijpt hoe huidige keuzes de toekomst vormgeven, en belichaamt een bereidheid die de dwaze maagd mist.

De lezing van vandaag concentreert zich op de thema's voorbereiding en trouw. Trouw zijn is geen eenvoudige taak; het vereist meer dan incidentele devotie of vluchtige momenten van toewijding. Ware trouw vereist discipline, consistentie en een standvastig besluit om dicht bij God te blijven, ongeacht de uitdagingen of omstandigheden die zich in ons dagelijks leven voordoen.

In een wereld die persoonlijke vrijheid en zelfexpressie vaak boven alles stelt, kan trouw zijn aan God tegencultureel lijken. De moderne maatschappij moedigt ons aan om onze verlangens na te jagen en prioriteit te geven aan onze individuele behoeften, vaak ten koste van diepere spirituele toewijding. Toch vraagt โ€‹โ€‹de oproep tot trouw ons om tegen de stroom in te gaan, de verleiding te weerstaan โ€‹โ€‹om ons te conformeren aan de veranderende waarden van de wereld, en in plaats daarvan onszelf te verankeren in Gods onveranderlijke waarheid. Deze reis is niet gemakkelijk, maar het is het pad naar een leven dat echt geworteld is in een relatie met Diegene die constant blijft, zelfs als de wereld om ons heen verandert.

Lucas 12:35-38

35 Houdt uw lenden omgord, en brandend uw lampen. 36 Weest als mensen, die wachten op hun heer, wanneer hij van de bruiloft komt, om als hij komt en klopt, terstond hem open te doen. 37 Gelukkig de knechten, die de heer bij zijn komst wakker zal vinden. Voorwaar, Ik zeg u: Hij zal zich omgorden, hen aan tafel doen aanzitten, en hen de rij langs bedienen. 38 En wanneer hij hen zรณ aantreft, zelfs als hij in de tweede nachtwaak of in de derde komt, gelukkig zijn ze!

image