Bron: E.H. Patrick van der Vorst (www.christian.art)
Evangelie van 19 januari 2025
Er was een bruiloft in Kana in Galilea.
Het bruiloftsfeest in Kana,
Schilderij van Paolo Veronese (1528-1588),
Geschilderd in 1563,
Olieverf op doek
© Het Louvre Museum, Parijs
Reflectie bij het schilderij:
Velen van ons hebben uitnodigingen ontvangen voor bruiloften, vaak van mensen die ons dierbaar zijn, of het nu de bruid, de bruidegom of beiden zijn. Zulke uitnodigingen zijn betekenisvol omdat ze laten zien dat het paar ons waardeert en ons wil betrekken bij hun vreugde op hun belangrijke dag. Wanneer we accepteren, stappen we in hun cirkel van liefde en geluk, en delen we in een vreugde die zo diep is dat deze niet tot het paar kan worden beperkt, maar overstroomt om degenen te omarmen die belangrijk zijn geweest in hun leven.
In de evangelielezing van vandaag horen we over een bruiloft in Kana in Galilea, waar een jong stel zo'n uitnodiging deed aan Jezus, Zijn moeder en enkele van Zijn discipelen. Hun aanwezigheid bij de viering laat zien hoeveel respect het paar voor hen heeft. Deze gebeurtenis is het begin van Jezus' openbare leven in het Evangelie van Johannes. Het is overtuigend dat Zijn evangelie begint met Jezus die de vreugde deelt van een stel dat aan hun getrouwde leven begint en eindigt met hem die rouwt om het verlies van Lazarus, de broer van Maria en Martha. Net zoals Jezus zich verheugde met het pasgetrouwde stel in Kana, stond Hij ook bij de rouwende familie in Bethanië. Deze tegenstelling herinnert ons eraan dat Jezus ten volle leefde tussen de mensen, en zowel hun momenten van intense vreugde als hun diepste verdriet deelde.
Waarschijnlijk een van de meest spectaculaire en theatrale afbeeldingen van het huwelijksfeest van Kana, is het doek van Paolo Veronese, dat zich nu in het Louvre Museum bevindt. Het is een monumentaal (6,77 m × 9,94 m; 267 in × 391 in.) meesterwerk dat de Bijbelse scène van Jezus die water in wijn verandert, Zijn eerste wonder, levendig vastlegt. De scène ontvouwt zich in een bruisende, weelderige banketsetting, met meer dan 130 figuren, waaronder Jezus en Maria, in het midden van de compositie te midden van een weelderig feest. Veronese combineert op meesterlijke wijze het Bijbelse verhaal met de hedendaagse Venetiaanse samenleving, aangezien de afgebeelde kleding, architectuur en gebruiken het Venetië van de 16de eeuw weerspiegelen. Het schilderij is doordrenkt van dynamische energie, met muzikanten, bedienden en gasten die levendige interacties aangaan, terwijl subtiele details, zoals de waterkruiken, wijzen op het wonderbaarlijke moment dat zich ontvouwt. Zoveel om naar te kijken! Het schilderij werd op 6 juni 1562 in opdracht van de Orde van Sint Benedictus gemaakt om de grote muur van de nieuwe refter van het klooster te versieren, ontworpen door de architect Andrea Palladio, in het San Giorgio-klooster. Onder de bruiloftsgasten bevinden zich historische figuren, zoals de vorsten Eleonora van Oostenrijk, Frans I van Frankrijk en Maria I van Engeland, Suleiman de Grote, tiende sultan van het Ottomaanse Rijk, en de Heilige Roomse keizer Karel V.
Johannes 2:1-11
1 En de derde dag werd er een bruiloft gevierd te Kana van Galilea. De moeder van Jesus was er tegenwoordig, 2 en ook Jesus met zijn leerlingen waren ter bruiloft genodigd. 3 En toen er gebrek kwam aan wijn, sprak de moeder van Jesus tot Hem: Ze hebben geen wijn meer. 4 Maar Jesus zeide haar: Vrouw, wat is er tussen Mij en u? Nog is mijn uur niet gekomen. 5 Zijn moeder sprak tot de bedienden: Doet wat Hij u zeggen zal. 6 Daar waren nu zes stenen kruiken, elk van twee of drie maten inhoud, die er voor de joodse reiniging waren geplaatst. 7 Jesus zei hun: Vult de kruiken met water. Ze vulden ze tot boven toe. 8 Toen sprak Hij tot hen: Schept er nu uit, en brengt het naar den hofmeester. Ze brachten het. 9 Zodra nu de hofmeester van het water geproefd had, dat wijn was geworden, (hij wist niet, waar die vandaan kwam; maar de bedienden, die het water hadden geschept, wisten het wel), riep de hofmeester den bruidegom, 10 en zeide tot hem: Iedereen schenkt eerst de goede wijn, en als men goed gedronken heeft, dan de mindere soort; maar gij hebt de goede wijn tot nu toe bewaard. 11 Zo deed Jesus zijn eerste wonder te Kana van Galilea, en openbaarde Hij zijn heerlijkheid. En zijn leerlingen geloofden in Hem.