Daar komt de tweedeling aan.
Achter de betaalmuur gehaald.
==
Kabinet bekijkt plan: meer vrijheid met testbewijs.
Met de ontwikkeling van een coronatestbewijs kan de overheid versneld versoepelingen doorvoeren. Mensen die een negatieve testuitslag krijgen, kunnen meer vrijheden krijgen zodat ze weer naar kantoor kunnen gaan, naar de horeca of naar theaters. Het kabinet buigt zich binnenkort over dit plan, zo bevestigen bronnen in Den Haag.

Volgens voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW is het testbewijs nu in de maak. „Het ministerie van Volksgezondheid is hier nu mee bezig en de prognose is dat dit in de tweede helft van maart klaar is.” Thijssen zegt dat hard gewerkt wordt aan de uitbreiding van sneltestcapaciteit. De bedoeling is dat er eind april dagelijks 400.000 testen kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten. „Het is nu aan het kabinet om dat mee te nemen in de routekaart zodat er eerder meer kan”, aldus Thijssen. „Het idee is dat je met een negatieve uitslag 48 uur lang weer dingen mag.”

Twee vliegen in een klap

Massale inzet van coronatesten maakt heropening van de samenleving en de economie mogelijk. Tegelijkertijd helpt deze strategie om het virus verder de kop in te drukken. Zo worden twee vliegen in één klap geslagen.

Dat zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, tegenover deze krant. „Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het gaat misschien tegen de intuïtie van mensen in. Maar juist door de economie weer te openen mét testen kun je iets positiefs doen voor de ontwikkeling van de pandemie.” Volgens VNO wordt deze conclusie ondersteund door onderzoek dat adviesbureau KPMG binnenkort afrondt.

Mensen zonder klachten testen

Onder leiding van oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp wordt momenteel de testcapaciteit voor mensen die geen klachten hebben fors uitgebreid, vertelt Thijssen. Ook de GGD Amsterdam werkt hier hard aan. „Eind april zitten we dan op een capaciteit van 400.000 testen per dag. Dat komt bovenop de reguliere GGD-testen voor mensen met coronaklachten.”

Een testbewijs bij een negatieve uitslag zou mensen, bijvoorbeeld op hun mobiele telefoon, voor de duur van 48 uur toegang kunnen geven tot kantoor, horeca of theaters, aldus Thijssen. Volgens haar werkt het ministerie hier nu aan en is het testbewijs ’in de tweede helft van maart’ klaar. Ze wijst erop dat er in Israël en Denemarken al vergevorderde plannen zijn voor de invoering van testbewijzen en de opening van de economie.

Vrijheden

Het demissionaire kabinet heeft hier nog geen besluit over genomen. Eerder is de Gezondheidsraad al om advies gevraagd. Ruim een maand geleden concludeerde het adviesorgaan dat testbewijzen tijdens een lockdown vrijheden kunnen vergroten.

Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) laat aan De Telegraaf weten dat het kabinet ’heel serieus’ kijkt naar wat er meer kan met testen. „Ik hoop dat we daar snel meer duidelijkheid over kunnen geven”, zegt hij. „Wanneer precies durf ik niet te zeggen. We zijn afhankelijk van een virus dat zich niet op de kalender vast laat prikken.”

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, onderschrijft de redenering van VNO-NCW. „Dit mes snijdt inderdaad aan twee kanten”, zo reageert hij. „Als je de economie opent en tegelijkertijd meer gaat testen, dan detecteer je meer mensen met corona.”

Hij wijst erop dat de testen foutmarges hebben, maar die risico’s zijn volgens Kuipers te overzien. „Het doel om de economie te openen, zou het doel van ons allemaal moeten zijn, ook van de zorg. We kunnen ons deze zorg veroorloven omdat we een goed draaiende economie hebben.”

Theater

Thijssen vindt dat het kabinet de testcapaciteit moet opnemen in de routekaart. „Als het kabinet de mogelijkheden van grootschalig testen meeneemt, is er al eerder meer mogelijk.” Als voorbeeld noemt zij het toelaten van maximaal 30 bezoekers in een theater als risiconiveau 3 (’ernstig’) is bereikt. „Dat zou je met testen al kunnen toestaan bij risiconiveau 4. En bij niveau 3 zou je, als je mensen test, dan verder kunnen gaan dan die 30 bezoekers.”

De werkgeversvoorzitter denkt dat er al snel meer mogelijk is, al verwacht ze niet dat de lockdown op 2 maart opgeheven gaat worden. „Maar als dan de zon weer schijnt en we weten dat onze grootouders gevaccineerd zijn, dan gaan we toch allemaal buiten zitten. Waarom zou je dan niet de terrassen weer openen zodat we weer buiten een biertje kunnen drinken?”
=
Zie:
https://www.telegraaf.nl/finan....cieel/465885324/kabi

image