Wat de rechter ook besluit, de avondklok blijft. Dan kun je dus stellen dat de rechterlijker macht geen macht meer is en zinloos is geworden, oftewel, de dictator krijgt altijd zijn zin.
==
Even acher de betaalmuur weg gesloopt.
=
Linksom of rechtsom: avondklok schrappen ver weg.
Den Haag - Ook als de rechter na hoger beroep vandaag de juridische onderbouwing van de avondklok kraakt, lijkt die omstreden spertijd vrijwel zeker van kracht te blijven. Er is namelijk inmiddels een alternatief opgetuigd, waar alleen de Eerste Kamer vrijdag nog mee hoeft in te stemmen.

Rond 10.00 uur begint bij het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep in de avondklokzaak. Dat gaat om de inhoudelijke behandeling: de uitspraak volgt waarschijnlijk vrij snel, al is er geen garantie dat die ook vandaag al zeker komt. Als de rechter in hoger beroep besluit dat de huidige onderbouwing niet deugt, is de avondklok direct niet meer van kracht. Als die wel deugt, kan de avondklok op de huidige manier blijven gelden.

In het eerste geval heeft het demissionaire kabinet inmiddels een plan B. Rond 9.30 uur buigt de senaat zich over een spoedwet om al rekening te houden met een negatief oordeel van de rechter. In de middag beantwoordt minister Grapperhaus (Justitie) vragen van senatoren, waarna er aan het eind van de middag wordt gestemd. De Eerste Kamer werd verzocht de wet deze week nog te behandelen.

In de senaat lijkt een meerderheid voor die spoedwet te zijn, afgaande op de ruime meerderheid gisteren in de Tweede Kamer. Daar kreeg het spoedvoorstel steun van de partijen VVD, CDA, D66, CU, SP, PvdA, GL en 50Plus. Vervolgens zou de wet dezelfde dag nog in werking kunnen treden als hij is gepubliceerd op de site van de Staatscourant.

Demissionair premier Rutte zei gisteren in debat met de Tweede Kamer eerst de uitspraak van het gerechtshof af te willen wachten, voordat hij de spoedwet wil gebruiken. Maar het kabinet heeft de spoedwet achter de hand om de avondklok in stand te houden, als de uitspraak slecht voor de Staat uitvalt.

Met een aanpassing van de bestaande coronawet denkt het kabinet een juridisch valscherm te hebben om de avondklok overeind te houden. Het alternatief is bedoeld voor het geval dat de huidige wettelijke basis voor de avondklok komende vrijdag ook in hoger beroep bij de rechter strandt.

Woensdag diende het kabinet het wetsvoorstel in. Het was al de tweede poging deze week, nadat de Raad van State een eerdere noodwet had bekritiseerd. Het adviesorgaan vond in het eerdere voorstel een degelijke onderbouwing ontbreken. Een wijziging van de bestaande coronawet, waaronder het kabinet maatregelen kan afdwingen, is juridische meer solide, zo vindt de RvS.
==
Zie:
https://www.telegraaf.nl/nieuw....s/1059067946/linksom

Linksom of rechtsom: avondklok schrappen ver weg | Binnenland | Telegraaf.nl
www.telegraaf.nl

Linksom of rechtsom: avondklok schrappen ver weg | Binnenland | Telegraaf.nl

Ook als de rechter na hoger beroep vandaag de juridische onderbouwing van de avondklok kraakt, lijkt die omstreden spertijd vrijwel zeker van kracht te blijven. Er is namelijk inmiddels een alternatief opgetuigd, waar alleen de Eerste Kamer vrijdag n