Het is alleen niet zo dat alleen het heemijzer in vlees kanker veroorzaakt (ijzerfumeraat doet dat bij lang gebruik ook wat vaak voorgeschreven wordt bij ijzer gebrek en het irriteert de darm).
Plantaardig ijzer is wel veilig omdat het de darm niet irriteert en antivirale, antibacteriële, antischimmel stoffen enz. bevat.

Maar bij het eten van vlees worden er enzymen en bepaalde bacteriën aangemaakt om het vlees te kunnen verteren die bij het dagelijks nuttigen van vlees darmkanker en andere vormen van kanker kunnen veroorzaken.

Veel vleeseten kan ook problemen met de alvleesklier geven en alvleesklier kanker veroorzaken. Maar wat ook bij veel mensen onbekend is dat veel vlees eten ook een mede of zelfs hoofdoorzaak van diabetes is. Omdat veel vleeseten ook de eilandjes van Langerhans die insuline aanmaken aantast/doet ontsteken, veroorzaakt dit ook diabetes II net als dat suikers de receptoren voor de insuline ongevoelig maken zodat hierdoor te weinig insuline aangemaakt wordt.

Daarom wordt orthomoleculair geadviseerd om minstens een dag na vlees eten geen vlees te eten zodat deze enzymen en bacteriën afgebroken kunnen worden.
Een mens heeft hooguit twee keer per week vlees nodig. Ook zijn er veganistische mogelijkheden om voldoende stoffen als vervanging van vlees binnen te krijgen.

Tegenwoordig krijgt men met het eten van vlees geen voldoende vitamine B12 meer binnen omdat de dieren door de bio-industrie niet of te weinig vitamine B12 binnenkrijgen omdat ze te weinig of helemaal niet buitenkomen.
De dieren krijgen alleen voldoende B12 binnen als ze lekker buiten rond kunnen scharrelen omdat bepaalde bacteriën in de grond de vitamine B12 aanmaken.
Hierdoor komt het erg vaak voor dat mensen te weinig B12 hebben en moeten suppleren. Een gebrek kan leiden tot vermoeidheid en neurologische schade met de daaraan verbonden klachten. Een langdurig tekort kan leiden tot blijvende neurologische schade. https://leefff.nl


https://www.gezondheidsnet.nl/....voeding/waarom-minde

Waarom minder vlees eten gezond is | Gezondheidsnet

Af en toe, regelmatig of altijd je vlees laten staan is goed voor het milieu en vermindert dierenleed. Maar wist je dat het ook erg gezond is? Geen of minder vlees op je bord doet veel voor je gezondheid. Je hebt minder kans op chronische aandoeninge