Ik ben geboren in het Westland, om precies te zijn; Maasdijk, wij noemden rode bietjes altijd krootjes of kroten.
Er is zelfs een spreekwoord over:
Iemand kan “in de kroten zijn”, wat betekent dat iemand in de war is of de weg kwijt.
Kroten of rode bieten zijn kleurrijk, zoetzuur, voedzaam en een prachtige aanvulling op salades en zelfs in desserts.
Of je ze nu rauw eet of gekookt, deze heerlijke groeten bevatten genezende eigenschappen die ziekten voorkomen en je lichaam in topvorm houden.
Wegens het hoge ijzeren jodium gehalte kan de wortel zelfs worden aangewend om bloedarmoede en schildkliergerelateerde aandoeningen te behandelen.
De gezondheidsvoordelen van rode bietjes.
Hierbij een aantal goede eigenschappen van deze rode wortelgewassen:
- Rode bietjes bevatten polifenolen en betalainen die oxidatieve schade voorkomen en bestrijden. Polifenolen voorkomen ook hart- en vaatziekten.
- Ze bevatten verschillende vitamines, waaronder B-complex vitamines, die capillaire wanden versterken en cognitieve achteruitgang voorkomen.
- Bieten bevatten een hele reeks mineralen, waaronder kalium en foliumzuur, die de gezondheid van het hart bevorderen. Bovendien bevatten ze magnesium, wat de gezondheid van de botten ten goede komt; ijzer en fosfor, die energie produceren; koper, dat vrije radicalen vernietigt; jodium, dat essentieel is om schildklierhormonen te produceren; en meer.
- Ze bevatten kobalt, waardoor uw darmbacteriën vitamine B12 aanmaken. Deze vitamine is essentieel, naast foliumzuur, voor de vorming van nieuwe rode bloedcellen.
- Bieten bevatten foliumzuur, dat uw lichaam revitaliseert door het te helpen nieuwe cellen aan te maken.
- Betalainen en andere eigenschappen in bieten helpen gifstoffen uit uw systeem te escorteren.
- Bieten bevatten betalainen en andere antioxidanten die de groei van kankercellen voorkomen.
- Hun hoge vezelgehalte verbetert de spijsvertering en darmflora.
- Bieten helpen dementie te voorkomen vanwege de hoge concentratie nitraten. Nitraten verbeteren de bloedstroom om de hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof te verbeteren die zich uiteindelijk in je hersenen verspreiden.
- Ze bevatten meer pectine dan wortels of appels. Pectine absorbeert zware metalen uit je lichaam en verwijdert ook schadelijke bacteriën uit je spijsverteringskanaal.
En als alle bovengenoemde voordelen niet genoeg waren, hebben deze mooie rode groenten het vermogen om je cholesterol en bloeddruk te verlagen, de cognitieve achteruitgang om te keren, de leverfunctie te verbeteren en je metabolisme te stimuleren.
Wat valt er nog meer te wensen?