Eetbare wilde planten

Reacties · 1008 Bekeken

Deel 1: Daslook Gezonde voeding uit de natuur

Daslook

Volkswijsheid:

"Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij."

In België en Nederland is dit een vrij algemeen voorkomenden plant, uit de Narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het bovengrondse deel van de plant verdwijnt na juli volledig, alleen de ondergrondse knol blijft over. De plant bloei van april tot juni, soms tot juli. De bloemen hebben zes witte bloemdekbladen, in losse groepjes gegroepeerd.

Bloeiende daslook.

De plant is ook bekend onder de namen: borslook, uienbloem, woutknooplook of wilde knoflook. De laatst genoemde naam is verwarrend, want deze wordt ook gebruikt voor Kaapse knoflook (Tulbaghia violacea). Een andere naam, die te maken heeft met een oud (bij)geloof, is berelook, omdat men dacht dat dit de eerste plant was waar beren, na hun winterslaap, naar op zoek gingen om te eten.

We vinden daslook in Nederland voornamelijk in duinen en in Zuid-Limburg. Als stinseplant (ingevoerde sierplant) is ze vrij algemeen in het rivierengebied, Utrecht en Noord-Nederland. Groeiplaatsen zijn bossen (kalkrijke loofbossen, hellingbossen, landgoedbossen en parbossen), struwelen (een begroeiing waarin struiken dominant en aspectbepalend zijn), heggen, aan de voet van mergel- en leemhellingen en zeeduinen (oevers van vroegere duinbeken). Sinds 1 januari 2017 is ze niet meer wettelijk beschermd.Reeds in 1608 werd daslook beschreven door de Brabantse botanicus Dodonaeus in zijn Cruydeboeck.

Toepassingen:

De bladen kunnen rauw en fijngehakt worden gebruikt in salades en soepen, bij het fijnwrijven ruiken ze naar knoflook, uien of prei. Ze wordt ook gebruikt (vooral in Duitsland) in pesto en marinades, ook in brood (Bärlauchbrot) of in kaas. Ook worden ze toegepast in daslookboter. Indien je daslook rauw verwerken wilt in salades, zorg er dan voor dat de plant nog niet gebloeid heeft.De bladeren en de dunne knollen zijn uitstekend geschikt voor verdere bewerking tot daslookwijn en daslookschnaps.

Kaas met daslookblad

Kaas met daslookblad.

Heilzaam:

Daslook wordt veelal gebruikt om zijn heilzame werking. Al heel vroeg werd ingezien dat het gewas als geneesmiddel kon worden ingezet tegen wormen, aderverkalking en darmklachten, het bevordert ook de stoelgang. Verder is het te gebruiken als zuiveringskuur en helpt het tegen chronische huidziekten en hoge bloeddruk. Ook duizeligheid en vermoeidheid zou met daslook kunnen worden bestreden. Door de bladeren te malen in een vijzel kunnen ze worden verwerkt met plantaardige olie tot een tinctuur. Deze is zeer geschikt om wratten en likdoorns te behandelen. De werkzaamheid van verse bladeren is hoger dan die van gedroogde plantdelen.

Waarschuwing:

Enkele giftige planten hebben bladeren die veel lijk op die van daslook, bijvoorbeeld het lelietje-van-dalen, de jonge bladen van de gevlekte aronskelk en de bladen van de herfsttijloos. Er vallen jaarlijks slachtoffers door verwisseling, het gevolg van onbekendheid met de geur van daslook, deze kenmerkende geur zou voldoende moeten zijn om verwisseling te voorkomen.

Bloemen en honing:

De bloemen worden ook wel op vaas gehouden, ondanks de sterke uiengeur (bij beschadiging van de bladeren). In Hongarije, het Mecsekgebergte vinden we daslook in grote hoeveelheden, daar wordt honing uit daslook gewonnen en als bijzonderheid verkocht.

Afweermiddel:

Veel mensen gebruiken daslook als afweermiddel tegen katten, deze dieren hebben een hekel aan de sterke uiengeur van de plant.

 

Bronnen:

Infonu.nl / Wikipedia.nl / goedboerenindestad.nl / http://wilde-planten.nl

 

Reacties