Blog--> Coachen doe je zelf!

Reacties · 1437 Bekeken

"Als je er achter gekomen bent dat je een coach denkt nodig te hebben omdat je het zelf niet zou kunnen, wordt dan zelf coach. Je hebt dan een (fake) titel en je kun wat geld verdienen. Hoe mooi kan het zijn?"

Het populisme van de coach…

Ja, daar begint het wel een beetje op te lijken. Ze komen als vliegen op je af, in grote getale. Het is bijna eng aan het worden. Laten we eens kijken wat een coach eigenlijk is. Wiki zegt het volgende hierover: “Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag. Genezing is nadrukkelijk niet het doel en ziekte niet het uitgangspunt”. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Coaching )

Uitgaande van gezonde mensen en een geloof…” Nu daar ligt wellicht al een zin die verwondering doet oproepen. Je moet wel gezond zijn en geloven in, anders werkt het niet. Twijfels alom dus! Iedereen mag zich coach noemen, het maakt niet uit wat u doet of zegt te doen, het valt onder de vrije beroepen. Veel coaches zijn niet meer dan mensen die feitelijk veelal bezig zijn hun eigen (negatieve) ervaring aan het verwerken zijn, daar hebben ze een klankbord voor nodig. Ze denken een sterrenstelsel te hebben gezien en te begrijpen hoe het allemaal werkt in elkaar steekt. Nou, dat doet helemaal niemand, ik dus ook niet! Dat komt het woord “veranderingsmogelijkheden” tevoorschijn. Veranderingsmogelijkheden zijn er altijd, daar heeft u geen coach voor nodig. Een ander verschijnsel van een coach is dat ze vaak de zinnen die u zelf uit herhalen in zo mogelijk mooiere woorden en uitdrukkingen. Woorden als “het mag” of “het is goed” en “lief” worden natuurlijk met grote regelmaat gebruikt. Mooi hoor, maar weinig toevoegend.

Op de site “mens-en-samenleving”, gaat het nog een stapje verder. Onder het kopje “wat doet een coach” staat de volgende beschrijving: Luistert oprecht naar je, luistert in alle openheid naar je, luistert zonder je ooit te veroordelen, helpt jou om uit te zoeken wat je werkelijk in je leven wil, en helpt jou om de dingen uit je leven op een rijtje te zetten. (link: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/44343-wat-is-coaching.html ) Het is duidelijk, zelfs zeer duidelijk, het gaat natuurlijk helemaal nergens over, behalve over geld, want als coaches een mogelijk probleem ruiken zijn ze als de kippen erbij om hun diensten aan te bieden, en het eerste gesprek is altijd gratis. Dan heb je nog een enorme variatie van soorten coaches, je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een coach voor. En altijd weer diegene die uit eigen ervaring spreken en het denken te weten. Zelf het beruchte UWV gebruikte zogenaamde re-integratie coaches, je hebt er niets aan, maar ze bestaan echt, en kletsen dat ze kunnen, je wilt het niet weten!

Als je er achter gekomen bent dat je een coach denkt nodig te hebben omdat je het zelf niet zou kunnen, wordt dan zelf coach. Je hebt dan een (fake) titel en je kun wat geld verdienen. Hoe mooi kan het zijn?

Maar nu dan even serieus. Als je inderdaad denkt dat je een coach nodig hebt voor een probleem waar mee je zit, ben je eigenlijk jezelf al aan het coachen. Ga er gewoon mee door, met dat probleem te coachen. Je bent al bezig en op de goede weg, bespaar je de kosten en moeite, neem de tijd je probleem te herzien en een oplossing te creëren vanuit jezelf. Creëer je eigen coach, je leert dan zoveel meer! Zorg ervoor dat je de “master” wordt van je geest, en niet de “slaaf”. Daar ligt de uitdaging en je groei!

Natuurlijk bestaan er ook mensen die het echt serieus goed met je voor hebben en je willen helpen met waar je mee zit. Deze mensen komen je helpen om dat jij dat vraagt en/of om dat zij dat willen, dat zijn mensen die dat doen vanuit een passie en bevlogenheid andere te helpen, zij noemen zich meestal geen coach, en vragen geen geld. Dat zijn echte mensen mensen… geloof me, ze bestaan!

Bestaan er ook goede coaches? Wellicht, maar ik moet de eerste nog tegenkomen, en dat wordt een lastige in de wildgroei van deze zeer ondoorzichtige en daardoor gevaarlijke zogenaamde bedrijfstak.

Reacties