Blog--> Nadelen van een zonnebril (real live in dark mode)

Reacties · 1386 Bekeken

In de winterperiode schijnt de zon minder en minder fel, dat weten we allemaal. We hebben allemaal geleerd dat dat te maken heeft met de seizoenen. De “scheefstand” van de aarde zorgt ervoor dat we juist de seizoenen hebben.

Graag wil ik het eens hebben over de zonnebril en het leven in de dark-mode. Zonnebrillen en dark-mode winnen gestaag aan snelheid. Veel mensen gebruiken vinden een dark-mode op een website mooi en rustgevend. Als een site de mogelijkheid biedt zullen mensen er veelal gebruik van maken. Dit geldt ook voor iets waarvan je denkt dat heeft er niets mee te maken, de zonnebril. Het was ook dit jaar erg opvallend dat de zonnebril al snel uit het hoesje word gehaald. Men doet dit naast wellicht een stukje mode verschijnsel vooral om de ogen te beschermen tegen de zon. De zon lijkt zo in het begin van het voorjaar veel te fel te zijn en doet pijn aan de ogen. Mensen krijgen er vaak hoofdpijn van. Beide, zowel de dark-mode als de zonnebril zijn juist zeer slecht voor u ogen, hoewel het tegendeel waar lijkt te zijn.

In de winterperiode schijnt de zon minder en minder fel, dat weten we allemaal. We hebben allemaal geleerd dat dat te maken heeft met de seizoenen. De “scheefstand” van de aarde zorgt ervoor dat we juist de seizoenen hebben. Wanneer het voorjaar aanbreekt, breekt ook de periode aan van langer en meer licht, de periode van groei, niet alleen voor de natuur, maar ook voor dier en mens. Dat laatste lijkt ons niet meer te boeien. Toch is van zeer groot belang dat u letterlijk en figuurlijk het licht toelaat in uw leven. Enig idee waarom mensen bij een mooie zonnige dag zoveel vrolijker zijn? Enig idee waarom de mensen verlangen naar het voorjaar? Precies, het is het verlangen naar het leven en voeding. De zon geeft u namelijk voeding. Gewoon, gratis en voor niets! Hoe dan? Ook al is het weer wisselvallig, je merkt meteen dat de zon krachtig is zo gauw die door de wolken heen breekt. Het is een periode van groei en bloei; de natuur wordt gevoed. En dat geldt ook voor ons. Via de huid en de ogen voedt de zon ons lichaam. Het daglicht dat zo belangrijk is en waar veel van ons te weinig van meekrijgen. Of eigenlijk “binnen” krijgen. Want van het zonlicht dat via onze ogen binnenstroomt, gaat zo’n 80% naar belangrijke regelcentra in de hersenen. Daar speelt het een heel belangrijke rol in onze stofwisseling en hormoonhuishouding.

De zon als voedingsbron, er zijn hele boeken over geschreven. Daaruit blijkt o.a. dat we het hele spectrum van daglicht nodig hebben, inclusief UV. Het is al lange tijd bekend dat een tekort aan daglicht allerlei ziektes kan veroorzaken. En natuurlijk moet je oppassen voor verbranden. Overdaad schaadt, dat geldt ook voor de zon. Toch is zonlicht onontbeerlijk voor een goede gezondheid en voor goed zicht.

Het natuurlijke licht van de zon wordt niet alleen door zonnebrillen geblokkeerd, ook brillen en contactlenzen houden een deel van het lichtspectrum tegen. Zonnebrillen houden bovendien niet alleen een veel groter deel daarvan tegen maar werken ook tegen de natuur in. Het signaal aan je ogen en hersenen – zonlicht! – zou de bijbehorende processen in je lichaam in gang moeten zetten. Zoals de vorming van pigment in je ogen en in je huid; een natuurlijke, beschermende reactie. Ja, ook de vorming van pigment in je huid wordt in gang gezet door een signaal dat komt van één van de regelcentra in je hersenen, de hypofyse. Dan moet daar wel eerst via je ogen UV-licht binnen zijn gekomen …. Echter, door de donkere glazen van de zonnebril ontbreekt dit signaal!

Er zijn meer nadelen aan het gebruik van een zonnebril. Een ander belangrijk nadeel is gewenning. Je wordt steeds gevoeliger voor licht als je vaak een zonnebril opzet. Je wordt steeds afhankelijker van je zonnebril en steeds meer loopt je lichaam een tekort op aan het voedende licht. Het licht dat ook zo belangrijk is voor de lichtreceptoren in je netvlies.

Het licht dat op je netvlies valt, stimuleert de lichtreceptoren die kegeltjes genoemd worden. Kegeltjes zorgen er voor dat je scherp kunt zien en kleuren kunt zien. Kegeltjes hebben licht nodig. In zwak licht of in het donker zorgen andere lichtreceptoren, de staafjes, er voor dat je nog wat kunt zien. De kegeltjes doen het juist goed bij licht. Vooral bij daglicht dat niet gefilterd is door glas of plastic. Als je een tijdje in de buitenlucht bent geweest zonder bril of lenzen en je hebt misschien zelfs even lekker kunnen zonnen, zou je kunnen merken dat je beter ziet. De kegeltjes zijn extra gestimuleerd door het licht. Je ziet scherper en meer kleur.

Er zijn nogal wat dagen dat de zon niet schijnt. Toch is ook op een bewolkte dag het licht buiten veel rijker dan binnen. Het is dan ook heel wenselijk om te proberen elke dag wat tijd buiten door te brengen. Als dat echt niet lukt, is een goed alternatief om te “zonnen” terwijl je voor een volspectrum of daglichtlamp zit of staat.

Het zal u hopelijk duidelijk zijn dat de zon u naast gratis vitamine D voorziet, ook u hersenen in de “light mode” zet, het universum en het grote AL hebben echt aan alles gedacht, het is noodzakelijk om dat te (her)ontdekken. Dus a.u.b in het belang van u eigen (geestelijke) gezondheid leer te leven zonder zonnebril, en laat die website gewoon op : light mode” staan. Mocht u eventueel hoofdpijn krijgen, wees er dan blij mee, het licht doet z’n werk. Neem een paracetamolletje en/of wat rust. In tijden dat we steeds onpersoonlijker (moeten) worden is het vrij normaal en gewenst dat we elkaar in ieder geval in de ogen kunnen blijven kijken, daar vind namelijk de meeste non-verbale communicatie plaatst!  Hoofdpijn van de zon, van het licht geeft alleen maar aan dat u daar gebrek aan heeft, luister daarna. Als wat leeft heeft zon(licht) nodig, ook u!

PS, doe baby’s en kleine kinderen al helemaal geen zonnebril op, zij zijn nog in de groei en hebben het licht meer nodig dan wie dan ook!!

 

Reacties