Wetenswaardigheden over je gezondheid en voeding die je leven kunnen rekken of redden - deel 6

Reacties · 1370 Bekeken

Welke rol speelt voeding bij ziekten?

Het is een misdaad dat de moderne geneeskunde een van de grootste wapens die we hebben tegen ziekten, heeft genegeerd - voeding. Elk medisch tijdschrift, ongeacht de specialiteit, bevat minstens één artikel over voeding. Jaarlijks bevatten wetenschappelijke tijdschriften tienduizenden artikelen over voeding. Ongelooflijk, de meeste van deze baanbrekende informatie wordt nooit gelezen en wordt ook zelden toegepast door de artsen die patiënten dagelijks behandelen. Toch blijven professoren in de geneeskunde blijven lovend praten over hoe ze ―op bewijs gebaseerde geneeskunde beoefenen, alsof het zo is dat dit buiten de voedingswetenschap valt.

Op neurochirurgische afdelingen zag men vaak dat op de neurochirurgische intensive care bewusteloze patiënten waren opgenomen die alleen suikerwater kregen als voeding: geen vitamines, mineralen of sporenelementen werden ooit opgenomen in intraveneuze voedingen. Als deze ongelukkige patiënten niet herstelden binnen enkele weken of een maand dan bleven suikermengsels hun enige voedingsbron tot er bijna niets van hen overbleef.

Deze tragische situatie eiste dat er meer onderzoek moest worden gedaan over voeding, chirurgie en het trauma van de patiënten. Wat duidelijk werd was dat een trauma in het lichaam - zelfs al was het alleen in het hoofd - een enorme invloed heeft op het metabolisme (stofwisseling) in het lichaam. Feitelijk lijken de stofwisselingssnelheden van veel traumapatiënten op die van lange afstand hardlopers. Nader onderzoek wees uit dat dergelijke spanningen in het lichaam een zeer snelle reden zijn van uitputting van in water oplosbare vitamines en veel mineralen.

We hebben dus patiënten met een enorm hoge stofwisselingsbehoefte waardoor voedingsstoffen snel uitgeput raken, en we voorzien ze alleen maar van suiker, water en natriumchloride (zout)! Je bent dus in een modern medisch centrum, in een neurochirurgisch trainingsprogramma met een aantal van de meest beroemde neurochirurgen van het land, waar vervolgens aan middeleeuwse grenzende medische zorg wordt verleend. Een duidelijk goede reden voor onderzoek over de relatie tussen voeding en ziekten.

Hoewel deze publicatie gaat over de essentiele rol die goede voeding speelt bij het voorkomen en behandelen van ziekten die alle delen van het lichaam beinvloeden, blijft een van de zaken: het beschermen van de hersenen, daar deze een zeer grote invloed hebben op de gezondheid van het lichaam. Daarom behandelt deze publicatie veel verschillende manieren om de hersenen te beschermen tegen letsel en ziekten. Evenzo zal, zoals duidelijk zal worden, deze publicatie meer omvatten dan alleen informatie over voeding. Maar laten we eerst snel kijken naar de hersenen.

Wordt vervolgd....

 

 

Reacties