'De Moeder der Valse Vlaggen' : Spartacus - "Barbaren aan de Poort"

Reacties · 2315 Bekeken

Het is één van de oudste trucs uit het boek der politiek: creëer de 'dreiging', de 'vijand' die je nodig hebt.

.
 
70 v.Chr. ... een ambitieuze, vooralsnog minder belangrijke, politicus en een zeer rijk man, Marcus Licinius Crassus, wilde Rome regeren.
 
Om een idee te geven wat voor soort man Crassus was; hij wordt gecrediteerd voor de uitvinding van de brandweer. In de versie van Crassus renden zijn blusslaven naar de plaats van een brandend gebouw waarop Crassus de eigenaar zou aanbieden om het pand ter plekke te kopen, vanzelfprekend voor een klein deel van de eigenlijke waarde. Wanneer de eigenaar verkocht, blusten de slaven van Crassus het vuur. Wanneer de eigenaar weigerde te verkopen, liet Crassus het gebouw afbranden.
 
Middels deze methode werd Crassus uiteindelijk de grootste particuliere grondbezithouder in Rome en gebruikte hij zijn op deze manier vergaarde extra rijkdom om Julius Caesar tegen Cicero te helpen.
 
.
 
In 70 v.Chr. was Rome nog een republiek, een republiek die zeer strikte grenzen stelde aan wat heersers konden doen en, wat nog belangrijker was, niet konden doen. Crassus echter, had geen enkele intentie om allerhande grenzen aan zijn persoonlijke macht te laten gelden en met de opstand van de slaven/gladiatoren kwam zijn kans.
 
Crassus greep de opstand van de slaven/gladiatoren onder leiding van Spartacus aan om de burgerij van Rome angst aan te jagen, niet moeilijk, de getrainde gladiatoren hadden het garnizoen dat op Spartacus was afgestuurd met glans verslagen en Crassus gebruikte die nederlaag om angst onder de bevolking aan te wakkeren.
 
Spartacus echter, was niet van plan naar Rome zelf te marcheren, een keus waarvan hij wist dat het zelfmoord zou zijn. Spartacus en zijn groep slaven/gladiatoren wilden niets meer te maken hebben met het Romeinse rijk en hadden vanaf het begin gepland om genoeg geld te vergaren/roven van hun voormalige eigenaars op het Italiaanse platteland om een ​​huurvloot te kunnen betalen en naar de vrijheid te zeilen.
 
Wegvaren was wel het laatste dat Crassus in gedachten had voor Spartacus, hij had een handige 'vijand' nodig om Rome mee te terroriseren in het voordeel van zijn persoonlijk politieke gewin. Dus kocht Crassus de huurvloot om met de opdracht zonder Spartacus weg te varen en plaatste twee Romeinse legioenen zodanig tussen de vluchtroute en de groep slaven/gladiatoren zodat Spartacus geen andere keuze had dan een terugtrekkende beweging te maken richting Rome.
 
Doodsbang voor 'de naderende komst van het gevreesde leger gladiatoren', 'de barbaren' volgens Crassus, verklaarde Rome Crassus Praetor om de 'crisis' het hoofd te bieden. Crassus versloeg vervolgens het legertje gladiatoren/slaven van Spartacus en hoewel Pompeius de eer kreeg, werd Crassus het jaar daarop verkozen tot Consul van Rome.
 
.
 
Door deze manoeuvre gaven de Romeinen hun Republikeinse staatsvorm uit handen. Kort daarop zou het eerste Triumviraat volgen, bestaande uit Crassus (financiële macht), Pompeius (militaire macht) en Julius Caesar (politieke macht) : de vroege Trias Politica, gevolgd door de heerschappij van de god-achtige keizers van Rome.
 
Hoewel de Romeinse burgers de 'barbaren' nooit gezien hebben, slechts de notie ervan aangepraat kregen, immers, Spartacus en zijn groep slaven waren welbekend door hun 'optredens' in o.a. het Colosseum. Het werkte het wonderwel. De burgers, angstig voor 'het dreigende gevaar', gaven Crassus carte blanche, d.w.z., het inleveren van persoonlijke vrijheden voor de belofte van veiligheid/zekerheid.
 
De Romeinen werden bedrogen middels een fictie om op die manier hun Republiek over te geven en de heerschappij van de keizers te accepteren. Het is bekend geworden als "Barbaren aan de Poort" ('Barbarians at the Gate').
 
.
 
Eenmaal verloren, hebben de Romeinen nooit hun Republiek teruggekregen. De natie moest eerst volledig instorten voordat de vrijheid voor de burgers hersteld werd. 
 
Onthoud dat wanneer een Crassus vertelt dat een Spartacus met z'n barbaren onderweg is.
Onthoud dat wanneer 'opstandelingen' op straat zich gedragen om rotzooi te trappen.
Onthoud dat wanneer er iets gebeurt dat zelden voorkomt of nog nooit gebeurd is.
Onthoud dat wanneer een regering roept om meer middelen om 'een dreiging het hoofd te bieden'.

Gerelateerd:

Geschiedenis Leert Ons Lessen - Voor Vandaag - En Morgen
https://vriendenplek.nl/read-blog/2135 

Déjà Vu in de Herhaling 
https://vriendenplek.nl/read-blog/532 


- Biblio:
https://vriendenplek.nl/read-blog/666  
https://vriendenplek.nl/read-blog/1177  
https://vriendenplek.nl/read-blog/2310 
https://vriendenplek.nl/read-blog/3188 


- https://vriendenplek.nl/FeitofFictie 
Reacties