Wat te doen tegen herfst (najaar) vermoeidheid?

Reacties · 520 Bekeken

Het is guur, nat, winderig, kouder en vroeg donker. Als normaal mens stroom je dan ook niet over van energie. <br>Je bent dan een van de velen die last heeft van de overgang van het weertype. <br>Hoe kun je jezelf voorbereiden waardoor je je beter voelt in deze overgangstijd?

 

  1. Veel bewegen

Doe moeite om elke dag minmaal een half uur in beweging te zijn. Wandelen of fietsen bijvoorbeeld, intensief sporten mag ook als je dat kunt opbrengen. Het voordeel van bewegen is dat je lichaam dan endorfine aanmaakt, door deze stof voel je je energieker.

 

  2.  Wees zuinig met je energie

Veel mensen raken in deze tijd een beetje "van de leg" (van slag) door de wintertijd-jetleg, dit duurt gewoonlijk slecht een paar dagen. Als die dagen door bent gekomen zorg dan voor een regelmatig leven, routinematige activieteiten kosten namelijk 10 maal minder mentale energie blijkt uit onderzoeken.

 

 3.  Neem voldoende vitamines

Irritatie door vermoeidheid liggen voor de hand, het donkere weer is daar zeker debet aan. Door bijvoorbeeld vitamine B1, B2 en B6 te gebruiken, wordt je stemming positiever. Je vindt deze vitamines  in evenwichtige voeding volop, denk aan volkorenproducten , magere vleessoorten, kaas en melkproducten.

 

4.  Gezonde voeding

Verse groenten en fruit zou je elke dag moeten eten, gebruik geen suiker of suikerhoudende producten, vermijdt vet, deze producten leveren geen waardevolle bijdrage aan je energieniveau maar wel veel calorieën (verkeerde energie).

 

5. Zorg voor veel licht

Doordat er in de herfst en de winter minder licht is, maak je ook minder vitamine D aan. Je opgebouwde vitamine D van de zomer is snel verbruikt. Ga dus veel naar buiten om extra licht te ontvangen en ook is het zinvol om een behoorlijke dagelijkse dosis vitamne D3 als voedingssupplement te gebruiken.

 

Al deze tips zullen je helpen om gezond de herfst en winter door te komen.

 

Reacties