Onverwachte zuurstofaanmaak op bodem van diepzee.

Metaalrijke brokstukken op de bodem van de pikdonkere diepzee blijken zuurstof te maken. Die zuurstof heeft mogelijk een belangrijke rol in het ecosysteem van de diepzeebodem, wat vragen oplevert over het mijnen van de waardevolle brokstukken.

https://www.newscientist.nl/ni....euws/onverwachte-zuu

image

Er is mogelijk een vreemd mysterie over het muon opgelost.

Een subatomair deeltje genaamd het muon veroorzaakte onrust toen zijn gedrag in experimenten niet overeenkwam met een theoretische voorspelling. Een nieuwe berekening zou die discrepantie kunnen oplossen, maar sommige deeltjesfysici zijn sceptisch.

https://www.newscientist.nl/ni....euws/deeltjesfysici-

image

Oudste stenen bevatten mogelijk vreemde en oeroude levensvormen



Biologen zijn al een tijdje verward door fossielen in gesteente van 3,8 miljard jaar oud, omdat die totaal niet lijken op moderne cellen. Maar nu lijkt het erop dat ze een oude voorloper van een levensvorm kunnen zijn die niet in staat was om zijn vorm te bepalen.

https://www.newscientist.nl/ni....euws/oudste-stenen-o

image

Bewijs dat wiskundige disciplines verenigt, is heel complex

Wiskundigen hebben een bewijs gevonden van een spannende wiskundige puzzel: het zogeheten geometrische langlands-vermoeden. Het bewijs is duizend pagina’s lang en zo ingewikkeld dat maar weinigen het begrijpen. Toch kan het belangrijke inzichten bieden in de wiskunde en natuurkunde.

https://www.newscientist.nl/ni....euws/bewijs-dat-wisk

image

AI beoordeelt hartfilmpjes en redt levens.

Een AI, getraind om de elektrische activiteit van het hart te beoordelen, waarschuwt artsen als patiënten een hoog sterfterisico hebben. Daardoor daalde het aantal sterfgevallen aanzienlijk.

https://www.newscientist.nl/ni....euws/ai-die-hartfilm

image
Over

Wetenschap in de meest ruime zin van het woord wetenschap