Ontdek boeiende inhoud en diverse perspectieven op onze Ontdek-pagina. Ontdek nieuwe ideeën en voer zinvolle gesprekken
Wilders bindt na druk van NSC in: asielnoodwet van tafel, wel strengere maatregelen.
De veelbesproken asielnoodwet, waarmee snel een aantal maatregelen genomen kon worden, komt er toch niet. Dat melden bronnen aan het ANP. Met de noodwet zou het parlement korte tijd omzeild worden, waar vooral het NSC moeite mee had. Die partij en de PVV zijn het wel eens geworden over een pakket strengere asielmaatregelen.
Dat hebben de PVV, NSC en premier Dick Schoof woensdag besproken, blijkt uit een conceptbrief van Schoof in handen van NOS. De afgelopen dagen voerden de partijen gesprekken over de aanpak in het Catshuis.
Volgens de brief komt er een asielnoodmaatregelenwet. Die moet wel aan het parlement worden voorgelegd, de eerder voorgestelde noodwet hoefde dat niet. Ook komt er een aantal andere maatregelen om het aantal asielzoekers in te perken. Later op de dag sluiten BBB en VVD aan voor verder overleg.
De nieuwe wet moet asielvergunningen voor onbetaalde tijd afschaffen. Ook wordt de maximale tijd voor een vergunning drie jaar, in plaats van vijf jaar. Ook moet nareizen worden beperkt. Meerderjarige kinderen en ongehuwde partners kunnen dan niet meer naar Nederland komen.
Uit de brief zou ook blijken dat de Spreidingswet snel van tafel moet. In het hoofdlijnenakkoord werd al duidelijk dat de coalitiepartijen af wilden van die wet.
Ook dat de 'taakstelling statushouders' voor gemeenten wordt geschrapt. Daarmee krijgen gemeenten geen geld meer om een vast aantal asielzoekers met een vergunning - zogenoemde statushouders - een huis te geven. Om de statushouders toch te laten doorstromen uit asielzoekerscentra komen er "sobere voorzieningen". Deze aangeboden woonruimtes mogen zij niet weigeren.
Media spreken van een "doorbraak in de aanpak van asiel". De nieuwe wet wordt "zo snel mogelijk" voorgelegd aan de Tweede Kamer.
Weerstand tegen noodwet groeide vanwege omzeilen parlement
De vier partijen hadden in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat ze "zo spoedig mogelijk" via het noodrecht asielmaatregelen wilden nemen. Maar de weerstand tegen deze route groeide de afgelopen weken.
Vooral NSC had moeite met de noodwet, omdat het parlement korte tijd omzeild wordt. Bij een gewone wetsbehandeling moeten beide Kamers van tevoren instemmen, maar als er sprake is van een acute noodsituatie mag het kabinet eerst maatregelen nemen en geven beide Kamers pas daarna een oordeel.
Het toepassen van het noodrecht valt en staat met een goede onderbouwing. Is er sprake van een crisis? Over die vraag boog Asielminister Marjolein Faber zich de afgelopen weken. NSC eiste een "dragende" motivering. Ondertussen maakten experts al gehakt van het plan en werd duidelijk dat een noodwet op den duur zou stranden in de Eerste Kamer. De coalitie heeft daar geen meerderheid.
Wilders verdedigde de noodwet eerder fel. Hij dreigde meerdere keren met een kabinetsval. Later veranderde zijn toon al een beetje en stond hij open voor het bespreken van andere opties. Inmiddels heeft de PVV-leider dus water bij de wijn gedaan.
'Kringloopwinkels zien kwaliteit van ingebrachte producten teruglopen'
Kringloopwinkels zijn flink in opkomst. Vorig jaar is er een recordhoeveelheid producten ingezameld van 194 miljoen kilo, verspreid over 248 vestigingen. Een indrukwekkende prestatie. Echter zorgt het succes ook voor uitdagingen voor kringloopwinkels.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om spullen in te leveren of tweedehands te kopen. Deze trend sluit perfect aan bij de overgang naar een circulaire economie, waarin het hergebruik van producten centraal staat om afval te verminderen. In Nederland hebben we de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Kringloopwinkels leveren een cruciale bijdrage aan een circulaire economie.
Maar momenteel staan kringloopwinkels voor de uitdaging om de kwaliteit van hun producten vast te houden. Met name de kwaliteit van ingebrachte kleding neemt sterk af. Dat komt door de groeiende populariteit van fast fashion, aangewakkerd door platformen als SHEIN en Temu. Goedkope kleding die snel verslijt, belandt sneller in de kringloop, wat de levensduur en waarde ervan beperkt.
Het succes van kringloopwinkels hangt mede af van consumenten en hun bewustzijn over de impact van hun koopgedrag bij nieuwkoop. Door de huidige populariteit van fast fashion komt de missie van kringloopwinkels voor meer hergebruik in de knel. Alleen met kwalitatief betere producten kunnen kringloopwinkels hun potentie maximaal benutten en volwaardig bijdragen aan een duurzame toekomst en circulaire economie.