Vannacht is er een gedeeltelijke supermaansverduistering: 'Een hap uit de maan'
In de nacht van dinsdag op woensdag vindt er een gedeeltelijke supermaansverduistering plaats. Zo'n verduistering ziet eruit alsof er een hap uit de maan is genomen. Maar wat is het precies?
Het gaat om een gedeeltelijke verduistering van een supermaan. "Dat noemen we zo als het volle maan is op het moment dat de maan dicht bij de aarde is", zei Raymond Klaassen van Weerplaza.
Een supermaan is niet per se bijzonder. Volgens Klaassen gebeurt het meerdere keren per jaar. Het verschijnsel heeft te maken met de baan die de maan om de aarde maakt.
Die baan is eivormig (een ellips). Dat betekent dat de maan soms dichterbij en soms verder weg is. Maar volgens Klaassen is er geen "wetenschappelijke definitie" voor een supermaan.
Komende nacht is er sprake van een verduistering van zo'n supermaan. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde. Op een deel van het maanoppervlak valt dan geen direct zonlicht meer. Daardoor lijkt het alsof er een hap uit de maan is genomen.
De eclips is in zijn geheel zichtbaar vanuit Nederland. Het verschijnsel begint om 2.40 uur en eindigt om 6.50 uur. De kijkrichting is naar het zuidwesten.
De verduistering is mogelijk niet heel indrukwekkend, omdat de maan de schaduw nauwelijks raakt. Maar tijdens de piek, om 4.45 uur, is wel duidelijk een klein hapje uit de maan te zien. De rest van de maan bevindt zich in de bijschaduw en is gewoon zichtbaar doordat er nog zonlicht op valt. Het licht is wel minder fel.
Maan kleurt niet rood zoals bij maansverduistering
In tegenstelling tot een volledige maansverduistering wordt de maan bij deze gedeeltelijke verduistering niet rood. In dat geval zouden we spreken van een superbloedmaan. De rode gloed van de bloedmaan ontstaat, doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt. De maan kan het licht dan dus niet naar de aarde weerkaatsen.
Omdat een supermaan regelmatig voorkomt, is sterrenkundige Marc van der Sluys niet heel enthousiast. Hij noemt de supermaan een hype. Als de maan op zijn verst staat, zou je dat volgens hem met dezelfde redenatie een micromaan kunnen noemen. "Ik heb het ooit verzonnen, maar dat sloeg niet echt aan", zegt Van der Sluys.
Ook in augustus was sprake van een supermaan. De eerstvolgende volle maan, op 17 oktober, is ook een supermaan.