Heelal Cover Image
Heelal Profile Picture
7 Leden

BepiColombo legt donkere kraters en vulkanische vlaktes van Mercurius vast

Komt dat zien, komt dat zien! Je hebt vast wel eens Mercurius, de binnenste planeet van ons zonnestelsel, op afbeeldingen aanschouwd. Maar nu is het oppervlak van deze planeet te bekijken als nooit tevoren! Het Europees-Japanse BepiColombo-ruimteschip is namelijk langs Mercurius gevlogen, en heeft de meest gedetailleerde beelden ooit gemaakt. Op nog geen 300 kilometer boven het oppervlak hebben camera’s de vulkanische vlaktes vastgelegd. Je ziet de afbeeldingen in het artikel hieronder.

https://www.newscientist.nl/ni....euws/bepicolombo-leg

image

NASA onderzoekt twee landingsopties voor het ophalen van bodemmonsters van Mars

https://www.allesoversterrenku....nde.nl/!/actueel/nie

image

Webb-ruimtetelescoop spoort tientallen sterren op in miljarden lichtjaren ver sterrenstelsel.

opnamen gemaakt van ruim veertig afzonderlijke sterren in een sterrenstelsel op een afstand van maar liefst 6,5 miljard lichtjaar.

Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen, dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer!!!

https://www.allesoversterrenku....nde.nl/!/actueel/nie

image

Jupiters kleurrijke wolken bestaan niet uit ammoniakijs

https://www.allesoversterrenku....nde.nl/!/actueel/nie

image

10 januari 2025
’s Morgens tussen 03.00 en 05.00 uur wordt het Zevengesternte bedekt door de maan, vrij laag in het westnoordwesten. Je zult een verrekijker nodig hebben om het verdwijnen en tevoorschijn komen van de sterren te zien. Verder bereikt Venus vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten (links) van de zon. Rond 19.00 uur prijkt de heldere planeet in het zuidwesten. Linksboven Venus staat Saturnus, die aanmerkelijk zwakker is. Hoog in het zuidoosten is een mooie samenstand te zien van de maan en de planeet Jupiter, op kleine afstand onder de maan.

13 januari 2025
Volle Maan (23.26 uur). Op kleine afstand linksonder de maan staat de rode planeet Mars; linksboven de maan zijn de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen zichtbaar. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, hoog aan de oostelijke hemel.

14 januari 2025
Mars staat vanavond op grote afstand rechtsboven de maan. Pal boven Mars zie je Castor en Pollux in de Tweelingen. Kijk rond 20.30 uur, hoog boven de oostelijke horizon.

16 januari 2025
Vandaag staat de planeet Mars in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij zich tegenover de zon aan de hemel bevindt. De planeet is daardoor de gehele nacht zichtbaar (in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen) en bereikt bovendien zijn grootste helderheid. Op kleine afstand rechtsboven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de samenstand vanaf 22.00 uur, aan de oostelijke hemel.

17 januari 2025
De planeten Venus en Saturnus staan al geruime tijd dicht bij elkaar aan de zuidwestelijke avondhemel. Vandaag en morgen bereiken ze hun kleinste onderlinge afstand, in het sterrenbeeld Waterman. Venus (verreweg de helderste van de twee) staat rechts van Saturnus. Bekijk de nauwe samenstand vanaf 19.00 uur, als de schemering ten einde is.

image